söndag 11 november 2012

2007 Ca'Marcanda Magari IGT


Angelo Gaja har satt samman detta vin från Toscana, bestående av 50% Merlot, 25% Cabernet Sauvignon och 25% Cabernet Franc. Ett italienskt Bordeauxvin kan man säga. Alkoholhalt på 14,5% och ett pris kring 350 kr om jag inte minns fel.

Färgen är mörk och doften riktigt skarp och inbjudande med nyvässad penna, svart vinbär, salvia, ceder och en rökighet.

I munnen fortsätter svart vinbär, plommon, salvia, ceder och hetta kryddor att visa upp sig. Här finns också svart te. Merlot druvan får arbeta men belöningen ligger i den underbara lena karaktären som vinet uppvisar. Ingen ansträngande strävhet med andra ord. Gräs är ett begrepp som brukar användas som beskrivning på flera av druvorna i detta vin och gräs är definitivt med i detta vinet också.  Ett välbalanserat vin, sexig hetta och med en god, medellång eftersmak. Lent och ljuvligt. Den rökiga karaktären är väl integrerad med övriga ingredienser.

Detta är andra gången som jag dricker just 2007:an och båda gångerna har det givit mig en härlig, frisk och ren upplevelse. Det finns också en pondus i vinet som jag gillar. Klara och tydliga preferenser. Det skäms inte för sig utan tvärtom framhäver vad det är. Gott som tusan.

fredag 9 november 2012

2010 Barbera d'Alba Vigneti Cerreto


Ett av Systembolagets novembersläpp var Roberto Voerzio's Barbera d'Alba Vigneti Cerreto. Voerzio är ett respekterat namn och framgångsrik producent i Italien. Flera av Voerzio's Barolo viner nosar på 100 poängsnivån. Detta är dock ett vin några snäpp under men som ändå verkar intressant. Druvan är  barbera, alkoholhalt på 14% enligt etiketten på flaskan, SB säger 14,5% på deras hemsidan.

Färgen är mörkröd och i glaset lyser vinet med sin klarhet.  Doften är hyfsat träffande med tobak, lite mörka bär, skogsmylla och choklad.

I munnen händer något märkligt. Jag ser nog ut som 70 000 tyskar gjorde för några veckor sedan när Sverige precis hade stänkt in 4-4 på Olympiastadion i Berlin. Jag bara gapar och undrar vad som händer? Ingen hetta eller kraft, ingen smak, jo vänta lite lingon är där. Den lilla, lilla alkoholhetta som visade sig efter ett tag tycks dödar allt i sin väg. Ingenting i detta vinet kan stå emot. Allt bara dör omedelbart. Vart katten tog all frukt vägen? Finns det någon eftersmak alls? Helt dött för 236 kr/flaskan.

Jag har aldrig druckit ett vin för 230 kr som visat sig vara en sådan besvikelse som detta. För ett tag sedan drack jag en annan Barbera d'Alba från Vietti som fullständigt pulvriserar detta vin. Ingen teknisk knockout utan en direktträff som får motståndaren att avstår från räkning och bara ger upp och krypa hem efter bästa förmåga.

Nej Roberto Voerzio, bättre kan du. Ej godkänt.

Efter några timmar finner jag lite körsbär också. Men det är ju inte precis unikt att man efter ett tag finner nya smaker i ett vin. Det som gör mig så irriterad är att detta vin från början inte är gjort för att lagras. Det skall drickas och avnjutas här och nu. Vill jag köpa ett vin att lagra tar jag ett steg upp och köper Barbaresco eller Barolo.

söndag 28 oktober 2012

2009 Château Lilian Ladouys


Bordeaux årgång 2009 är ju fylld med uttalande som "bättre än 2005", "bästa årgången någonsin". Asiater, framför allt kineser, köper mängder av 2009, spekulanter från England investerar i Bordeaux. Detta hör vi i vart fall. Ryktena är många men ingen riktigt vet hur mycket som sälj och till vem. En sak är dock säker. Priserna trissas upp till löjligt höga nivåer på grund av en bra årgång, större efterfråga och bättre betyg från etablerade vinrecensenter. Vissa viner är till exempel mer än 300% dyrare i 2009 utgåvan än i årgången innan. Då skall man veta att de var dyra redan innan denna höjning. Riktiga entusiaster, som tidigare har varit redo att köpa vin för mycket pengar, får därför svårare och svårare att motivera ett köp från Bordeaux. Glada nyheter sipprar dock också ut från förståsigpåarna. I årgång 2009 har fler producenter än någonsin i Bordeaux producerar högklassigt vin. Det låter ju intressant och måste undersökas närmare.

Här testas Château Lilian Ladouys från Saint-Estèphe. Saint-Estèphe ligger norr om Bordeaux. Priset är 234 kr på Systembolaget. Blandningen är 60 procent Cabernet Sauvignon, 35 procent Merlot och 5 procent Cabernet franc.

I glaset framkommer en tjock, mörk violett färg. Vinet utstrålar klass med sin klarhet och fyllighet. Första doften är kraftig, stor, fruktig med drag av skogsmark, kaffe, sot och bränt träd.

Ett friskt vin att dricka med behagliga attribut. Munnen gillar detta skarpt. Det är lent, fruktigt och friskt. Go' lagom hetta i den delikata, något korta eftersmak som följer. Smaklökarna trivs i det som känns som svart vinbär, björnbär,  plommon, och chocklad. Det är mycket drickbart redan nu och tanninerna smälter in fint om än något frånvarande. Där finns en antydan till strävhet långt bort i horisonten men absolut inget som stör. Med andra ord drickbart redan idag. Jag kan rekommendera detta vin. Om det växer med framtiden vet jag inte men nu tycker jag att det ger mig en skön känsla i munnen samt en vilja att dricka mer. Precis så skall ett vin uppträda när man dricker det.

Vinet finns här på Systembolaget.

tisdag 2 oktober 2012

2009 Poliziano Vino Nobile di Montepulciano


Så har då årgång 2009 släppts på SB av Poliziano's Vino Nobile di Montepulciano. Tidigare årgångar har rönt stor framgång och efterfrågan är därför naturligt stor. Inte mindre än 3600 flaskor nådde Sverige denna gång. Ett oerhört populärt vin med andra ord.  Landet är Italien, druvan är Sangiovese, området Montepulciano i Toscana och ett pris på 189 kr.

Elegant vin åt det mer klarröda hållet än vad jag tyckte om 2007:an i ett tidigare inlägg. Underbar igenkännlig, tydlig doft av frukt, rostad ek och örter.

I munnen återuppstår gamla minnen med värmen i vinet, balansen, frukten, mjukheten. Ett vin med en egen karaktär. Sagolikt att dricka nu! Du finner plommon, vinbär, rostat ekfat (på en behaglig nivå), rökighet, lång ljuvlig eftersmak, mjukt men samtidigt kraftfullt, mycket på grund av en alkoholhalt på 14,5%.

Jag njuter verkligen efter att jag har korkat upp första flaskan direkt när jag kom hem. Detta är ett vin man bara vill ha mer av. Det tar inte lång tid innan man är helt tagen av det och bara njuter av att dofta och smaka på det. Vinet håller samma höga klass som 2007:an. Det betyder i mina smaklökar ett toppenvin till ett klart överkomligt pris.

Köp medan dom finns det är allt jag kan säga. Här finner du vinet. Skall bli intressant att senare prova Asinone-vinet som är toppvinet hos producenten. Är det någon som redan har provat Asinonen?

lördag 29 september 2012

2007 Montirius Vacqueyras Le Clos


Detta vin släpptes i en andra runda på SB i början på året (om jag inte minns fel). Vid den ursprungliga lanseringen spreds ett överväldigande positivt budskap bland bloggare och recensenter. Vinet består av 50% Grenache och 50% Syrah. Odlingarna finns i södra Rhône dalen. Montirius har varit en familjeegendom i nu fem generationen (fam. Saurel) och som sedan 1990-talet har kört biodynamisk odling. Ett flertal viner från Montirius finns på SB och de flesta vinerna är att rekommendera.

Färgen är mörkröd och man möts av en underbar bärig doft av framför allt körsbär. Där är också en klar sotig karaktär. Bränd åkermark är något som jag kan associerar med.

Vinet ger ett riktigt gott intryck i munnen. Medelfylligt med en tilltalande hetta. Medellång och behaglig eftersmak. Fruktigt och bärigt där körsbären återkommer som starkaste kandidat. Björnbär, lakrits och te är andra klara inslag. Ett riktigt välbalanserat vin som man gärna tar fler klunkar av. Aptitligt och gott som jag bara kan applådera.

Vacqueyras Le Clos årgång 2009 finns på SB. Även den årgången har lovordats. Dessutom är en årgång 2010 på ingående med försäljningsstart den 1 oktober. Vinerna kostar 199 kr.

lördag 15 september 2012

2009 Weingut Josef Leitz, Rüdesheimer Berg Schlossberg Alte Reben


Weingut Josef Leitz, med Johannes Leitz i spetsen, är en välkänd producent i Rheingau i södra Tyskland. Druvan som används är förstås riesling.  Alkoholhalt på hela 13,5%. Årgång 2009 var en riktig fin årgång i det tyska vinlandet. Jag har provat många olika sorter från ett flertal producenter och distrikt. Ju mer jag dricker av denna årgång desto mer tycker jag om den. Berg Schlossberg är mitt andra Leitz-vin som jag provar från årgång 2009. Den första var Berg Kaisersteinfels som klart kan rekommenderas. Båda vinerna har ett överkomligt pris (i jämförelse med många andra producenter i och utanför Tyskland) på 299 kr. Mycket vin för pengarna enligt mitt tycke.

Klart och skimrande i guld och ljus kola/karamell i glaset. Härlig doft av mineraler, äpple, grapefrukt, fläderblom, lime och hasselnötter.

Till fiskgratängen passar vinet utmärkt. Underbar friskhet i munnen vid första klunken. Mineraler och olika stenarter lösgörs i den starka strömmen av alkoholrikt kristalklart vatten . Frukterna, bestående av gula äpplen, mild grapefrukt, mogna päron doppar sina söta stjälkar i den välmående forsen. Det är härligt friskt, dessutom lime syrligt och ungdomligt. Ju längre ner i gommen vinet kommer ju mer tydlig syrlighet och beskhet kommer fram. Det är nog något år för tidigt att dricka nu. Saker och ting har inte hunnit smälta samman riktigt till perfektion. Det är gott, låt dig inte luras,  men potentialen att bli ännu godare finns där helt klart. Kan det vara den höga alkoholhalten som förstärker den något irriterande beskheten i avslutningsfasen måntro? Vinet blir bättre efter några timmar i öppen terräng och sista klunkarna är riktig njutning.

Leitz är en producent att rekommendera, Schlossberg 2009 är ett vin att vänta något år med, vilket är en svår konst att bemästra. Återigen så imponerar tyskarna i årgång 2009. Tummen upp!

måndag 13 augusti 2012

2008 Château La Conseillante


Så var det dax att prova ett Bordeaux vin från en känd producent i Pomerol, Château La Conseillante. Vinet tillhör en uppskattad årgång 2008 som håller klart lägre priser än årgång 2009, som anses som en av de allra bästa årgångarna någonsin. La Conseillante är ett av höjdarvinerna år 2008 i Bordeaux och som därför också samlat på sig många poäng av experterna.

Vinet är mörkrött, violett med inslag av kastanjebrunt. Underbart klart, glänsande och inbjudande. Fantastisk doft slår upp mot näsan då flaskan öppnas. Fruktigt och bärigt där man finner mörka bär som björnbär och svarta vinbär. Choklad, bränt trä och salvia. Denna härliga doft sitter i hela kvällen och dagen efter när sista glaset fylls och dricks upp.

Smaken är galant! Lent, klart, fylligt och komplext i munnen med en ljuvlig hetta, superb balans och lång, oemotståndlig eftersmak. Här finns bären igen liksom lakrits, choklad, sten, mineraler, blommor och örter.

La Conseillante 2008 är förvånansvärt tillgängligt redan nu. Bitarna finns redan på plats. Jag kan bara buga och bocka för detta fina exemplar och ge det en "highly recommended" etikett.

Årgången finns inte längre på Systembolaget men 2009:an kommer väl snart, dock till dubbla pris troligtvis.

fredag 20 juli 2012

1999 Mastroberardino Radici Taurasi Riserva


Vinet ingår i Mastroberardino's Radici låda som Systembolaget lanserade för ett tag sedan. Lådan innehåller en flaska vardera av årgångarna 1997, 1998, 1999, 2003 (Radici Taurasi Riserva) och 2005, 2006 Radici Taurasi. Den jag nu provat är 1999:an. Druvan är aglianico. Vi är i Kampanien i södra Italien. Denna årgång har fått 92-93p av Antonio Galloni på eRobertParker.com och det skall drickas ungefär nu.

Nyanserna går från rödviolett till bärnstensbrunt. Vinet har ett klart uttryck med brun kant som indikerar många år i flaska. Doft av frukt och bär såsom körsbär, plommon och svart vinbär. Där finns också fikon, dadlar, svartpeppar och örter.

I munnen möts man av ett komplext vin med härlig hetta. Smaken fortsätter i samma tema med körsbär, plommon och dadlar. Kryddighet av svartpeppar och örtighet av salvia. Mycket god balans, behagligt och lättsamt att dricka. Ekfatsresterna är mer eller mindre obefintliga och stör inte alls.

Jag har nyligen provat Domenico Clerico's mycket uppskattade 2004 Barolo Percristina och jag finner många likheter mellan dessa två viner. Färgen, efter flera års lagring, påminner om varandra med de bruna nyanserna. Båda är uppbyggda av mogna druvor som jag tycker mer och mer övergår från tydlig körsbärssmak till att blandas upp med smaker av plommon, fikon och dadlar. Finishen är god men inte lika lång och härlig som i Percristina. Samma gäller komplexitet och balans. Percristina är steget före överlag och har ett djup som "Kampaniens barolo" saknar. Men Radicin är ändå ett riktigt gott vin att dricka.

Det är två viner som kommer från helt olika område i Italien, årgångar och med stora skillnader i priset men jag tycker ändå att jämförelsen är acceptabel. Den hedrar i vilket fall som helst Mastroberardino som har lyckats väldigt bra med detta vin. Också intressant för en novis som mig att finna sådana likheter mellan aglianico och nebbiolo.

Tills nu har jag provat de tre äldsta i lådan 1997, 1998 och 1999. Jag tycker nog att 99:an är bäst, följt av 1997 och därefter 1998. Jag har också provat 2005:an som släpptes separat på Systembolaget under 2011 och den håller mycket hög klass med en mycket mer ung och frisk karaktär i jämförelse.

Det kommer säkert att bli fler viner från Kampanien i framtiden. Mastroberardino's viner ger i alla fall mersmak.

Priset på lådan var ca 1600 kr när den kom. 2005:an tror jag kostade ca 300kr.


torsdag 19 juli 2012

2006 Delas Hermitage Les Bessards


Vinet är 2006 Delas Hermitage Les Bessards skapat av druvan syrah och en massa kärlek från producenten Delas. Hermitage ligger i norra delen av Rhône dalen och vinerna härifrån är kraftfulla. Detta vin är fortfarande väldigt ungt och har en drickrekommendation från år 2017 på eRobertParker.com Poängantalet på samma site är 97p för detta vin.

En riktigt mörk rödviolett färg. Doft av frukt och bär, mörka bär som björnbär och svarta vinbär och créme de cassis. Här finns också rökelse, peppar, choklad och skogsdoft. Smaken går i samma tecken med en hög grad koncentrerad fruktighet och bärighet men också örtighet . Bra balans även om man kan känna en viss strävhet emellanåt. Svart vinbär är hela tiden närvarande i både doft och smak. Överlag ett attraktivt vin som klart kan rekommenderas.

Vinet har mer karaktär än ett annat högt poängsatt vin från Delas nyligen, 2009 Hermitage Domaine des Tourettes. Jag har tidigare skrivit om 2009:an och finner att 2006:an har mera smak och fyllighet än 2009:an. Vi får vänta och se om 2009:an utvecklas till ett konkurrenskraftigt alternativ. Just nu 1-0 till årgång 2006. Det skall också sägas att prisskillnaden mellan 2006:an och 2009:an är flera hundra kronor.

Delas 2006 finns i beställningssortimentet här på Systembolaget.

tisdag 17 juli 2012

2007 Poliziano Vino Nobile di Montepulciano


Det var med detta vin som mitt intresse för vin startade. En 2007:a Vino Nobile di Montepulciano från producenten Poliziano. Vinet ingick som ett av tio olika viner som vi fick möjlighet att prova på en vinprovning på jobbet. Det var min första vinprovning någonsin. Etiketten på bilden överensstämmer möjligen inte med den svenska varianten. Vinet är köpt i Danmark från vinbutiken Skovgaard vine. Druvan är sangiovese och området där vinet är producerat är Toscana i Italien. Det kostade ca 170 kr i Sverige och blev mycket populärt som jag förstår, liksom 2006:an hade varit tidigare.

För första gången i mitt liv upplevde jag vilken skillnad det kunde vara på vin. Vinerna som vi provade kom från Australien och Italien och innehåll mest druvorna Shiraz, Nebbiolo och Sangiovese. När detta vinet serverades upplevde jag hur mycket bättre det var (i min mun) än alla de andra vinerna som vi provat tidigare på kvällen.

Vinet var mycket mörkrött/violett mot svart i färgen. Doften var fantastisk. En härlig fruktighet. Men det var när jag smakade på vinet som allt började ta fart. Frukten återkom också i smaken. Där fanns framför allt röda bär som körsbär och vinbär. Vinet upplevdes som mjukt och lent i munnen men ändå kraftfullt. Där fanns en tilltalande värme och hetta från alkoholen och en härlig eftersmak som höll i sig länge. Kalasbra balans. Det sa bara klick sen var jag fast. Jag bestämde omedelbart att detta med att prova viner var något som jag skulle vilja hålla på med mer i framtiden.

Jag köpte sex flaskor på vinprovningen och denna flaska är den sista. Alla flaskorna har hållit lika hög klass och det har varit en förnöjelse att dricka. Många olika viner har följt i detta vinets fotspår. Det har blivit precis som jag ville att det skulle bli, en njutningsfull resa med många nya smakupplevelser och lärdomar hela tiden.


måndag 16 juli 2012

2009 Mas de Boislauzon Cuvée du Quet


Så är vi i Frankrike, närmare bestämt i södra Rhône dalen i Chataeuneuf-du-Pape distriktet. Vinet är 2009 års årgång av Mas de Boislauzon, Cuvée du Quet. Ett mycket speciellt vin som fångar en del men som säkert också skrämmer iväg en del. Vinet består av 80% grenache och 20% mourvedre. Generellt brukar det presenteras höga betyg till detta vin. Robert Parker ger till exempel denna årgång 96p. Men jag vet också att det är ett speciellt vin. Frågan är således hur speciellt det är?

Ja, vinet är verkligen speciellt och det liknar inget annat Chateaunef-du-Pape vin som jag druckit tidigare. Färgen är mörkröd, violett mot svart. Doft och smak går mot lakrits, 70% mörk choklad, kryddor, örter med inslag av frukt och bär såsom skogsbär, plommon, fikon och dadlar. Det ger ifrån sig en hel del hetta och en lång skön eftersmak.

Detta är ett vin som breddar och fördjupar ens smakupplevelse och som tar en till nya nivåer. Vissa viner kräver lite mer av din uppmärksamhet, din tid och ditt fokus. Detta är ett sådant vin. Det skall bli intressant att följa detta vin under de närmaste åren och känna hur man efterhand utvecklar upplevelsen av det och dess speciella smak.

Kan någon ge ett bra tips på vad man kan äta till detta vin?

Vinet finns här på Systembolaget och kostar 479 kr.

2004 Domenico Clerico Barolo Percristina


Som en blixt från en klar himmel, iallafall för mig, dök detta vin upp på Systembolaget. Jag har inte sett det tidigare på Systembolaget. Däremot har jag läst en hel del om det. Det är Domenico Clerico's Barolo Percristina från 2004. Vi är i Piemonte i Italien och druvan är nebbiolo. Detta vin får överlag höga betyg och kostar också därefter. Är det då så bra som "experterna" säger?

Färgen är lysande i nyanser av bärnsten, brons, mörkrött och svart. Det finns en klarhet och färgrikedom som jag sällan har sett i ett vin tidigare. Ljuvligt att bara titta på. Man sitter och vänder och vrider på glaset med ett litet leende på läpparna.

Doften är tydlig och går mot plommon, fikon och russin hållet. Här finns också bränt trä eller rostat ekfat men inget som stör alls. För en som mig som inte har någon vidare erfarenhet av att dricka lagrade viner så är detta precis det man vill uppleva före första klunken. Den där mognadskänslan i nebbiolo druvan som ger upphov till nya, djupare dofter och utseende. En klarhet och tydlighet som inger respekt. Du kan nästan se komplexiteten. Om jag hade sysslat med ädelstenar så hade detta vin symboliserat en exotisk och vacker dyrgrip som glänser och glittrar något mer än vanliga ädelstenar.

I munnen möts man av ett mycket friskt, hett och välbalanserat vin som innehåller smaker av plommon, russin, svarta vinbär samt coca-cola flaskgodis som man ofta köper i lösvikt. Där finns en underbar lång finish i upplevelsen. Vinet stärks ju mer man dricker av det under kvällen. Det är kraftfullt och komplext men samtidigt underbart silkeslent. Efterhand dyker det upp daddlar, fikon, torkade frukter och choklad. Vinet räddar den här svenska semesterdagen som annars har gått i deprimerande grått och vått.

Detta vin andas klass rakt igenom och ger mersmak. Tummen upp med andra ord till producenten Domenico Clerico som lyckats mycket bra med balanserad sammansättning av smaker, dofter, djup och längd. Precis som man vill ha det. Roligt också att Systembolaget lyckats komma över en laddning av detta eftertraktade vin.

Vinet finns fortfarande här på Systembolaget när detta skrivs.


fredag 25 maj 2012

2007 E. Guigal Côte Rôtie Chateau d'Ampuis



Så har jag kommit till ett stort ögonblick i mitt vinsmakande, min första Côte Rôtie från E. Guigal. Vi befinner oss i norra Rhônedalen hos en av de mest kända vinproducenterna i världen, nämligen Guigal. Detta vin placeras precis under de bästa och mest kända så kallade "La-La-La" vinerna från Guigal, La Mouline, La Landonne och La Turque. E. Guigal har bland annat blivit tilldelad flest 100 poängare för dessa viner av Robert Parker. Världsklass med andra ord. Denna flaska är inköpt på Systembolaget för mycket pengar år 2011. Vinet har en alkoholhalt på 13,5% och innehåller druvblandningen 93% syrah och 7% viognier. RPs poäng blev 93p för denna årgång, Stephen Tanzer gav det 92p.

Färgen är mörkröd till svart med en rödbrun sexig touch. Doft av örter, rök och brand samt frukt.



I munnen bjuds man på ett vin med utsökt balans, mörka fruktiga bär, såsom svarta vinbär och björnbär, men inte alls så syltigt och bärfruktigt som många andra viner. Vidare dyker det upp lakrits, charkuteri, bränt trä, rökighet och örtighet. Vinet bär på en elegant komplexitet, fyllighet och värme. Dessutom en genuin eftersmak, något kort dock, men ljuvligt i munnen.

Ett smörgåsbord av dofter och smaker som mer eller mindre är oemotståndliga. Varje del bidrar med sitt och på en nivå som är svårslagen. Helheten resulterar i ett klassvin som jag uppskattar mycket. Extra kul också med ett dyrt vin som betalar sig. Något ung i smaken med kännbara tanniner som behöver lite tid att smälta samman men i övrigt inget att klaga på. Toppklass helt enkelt.

tisdag 15 maj 2012

2006 Monsanto Il Poggio Chianti Classico Riserva


2006 Monsanto Il Poggio Chianti Classico Riserva var ett alltför ungt vin att dricka nu. Det visste jag redan. Men jag kunde inte hålla mig. Efter att ha provat lillebror Monsanto, 2007 Chianti Classico, ett antal gånger och gillat vad jag fick så kändes det rätt att även testa storebror Il Poggio. Där finns fortfarande flaskor kvar på Systembolaget när detta skrivs. Vinet kostar 399 kr.

Färgen är mörkröd med inslag av brunt. Vinet är klart och lysande . Doften är åt det bäriga hållet med körsbär som tydligaste inslag, en del menthol, läder och trä. Den håller igen redan här.

I munnen får vinet kämpa för att ge ifrån sig någon mer tydlig smak överhuvudtaget. Röda bär möter en först, framför allt körsbär och lingon. Därefter lite choklad och te. Efter flera timmar i syrerik miljö känns vinet fortfarande riktigt tillknäppt. Inte mycket händer.

I övrigt lite hetta i efterdyningarna, bra balans, torrt och strävt i munnen, ja mycket strävt. Tanniner som verkligen är som sandpapper. Lång eftersmak som fightas med strävheten i gommen.

Detta tar tid på sig att utvecklas och mogna. Inget snack om saken. Lovar dock gott för framtiden. Problemet är bara hur länge man ska vänta. Vinet hittar du här på Systembolaget.

måndag 30 april 2012

2008 Domaine Laguerre Altitude 540


Detta vin från 2008 och producenten Domaine Laguerre ingår i den 6 flaskor ekovinlåda som går under namnet "vinter 2012". Druvan är Cabernet Sauvignon, alkoholhalt 14,5%.

Jag har köpt ett antal ekovinlådor det senaste året och finner kvaliteten vara i riktigt hög klass. Producenterna kör med ekologisk odling, därav namnet på ekovinlådan. Alla ekovinlådorna kostar 960 kr och hittills tycker jag det klart är värt priset. Inte nog med att du får högklassigt vin du får också möjlighet att prova "lite av varje". Just denna ekovinlåda innehåller till exempel ett mousserande vin, ett sött vitt vin, och fyra olika typer av röda viner som presenteras som friskt, mustigt, kryddigt och elegant. Detta vin är det eleganta vinet i lådan.

Färgen är mörkröd till svart med en klar nyans. Underbart utseende. Doften slår emot en när man öppnar flaskan. Här finns en tydlig fruktig doft av mörka bär såsom svarta vinbär och björnbär. Men du finner också tobak, cigarr, utedass, skog och cederträ.

I munnen möts du av en len, varm, mustig, fruktig och pepprig smak. Riktigt inbjudande måste jag säga. Detta är verkligen ett elegant vin, som vinik själv uttrycker det, med lena tanniner som spelar tillsammans med läcker balans mellan syra, strävhet och fyllighet. Fruktigheten med svart vinbär och björnbär återkommer i smaken, liksom cederträ.

Ett utsökt vin till maten som man inte tröttnar på i första taget. Tvärtom, vinet växer under kvällen.

Ett vin och en ekovinlåda som jag kan rekommendera. Överhuvudtaget har jag funnit många goda producenter i dessa lådor. Här följer några av dem, Domaine Alain Chabanon, Domaine de la Pèpiére, Mas des Angrunelles, Domaine Rivarton, Domaine Lacroix-Vanel och Domaine Singla.

Lådorna finner du här på ekovinlådans egna hemsida och här direkt i systembolagets beställningssortiment.


lördag 14 april 2012

2009 Villa Giada Ajan Barbera d'Asti


Ett vin som funnits ett bra tag på Systembolaget och som jag provat först nu. På flaskan står det 2009 men på Systembolagets hemsida står det 2008. Jag går efter vad det står på flaskan och säger att det är 2009 som jag provat. Alkoholhalten ligger på 14% och priset är 129 kr. Vi befinner oss i nordvästra Italien i området Piemonte mellan kullarna Asti och Alba. Detta är ett DOCG vin vilket innebär att minst 85 % av innehållet måste komma från druvan barbera. Distriktet blev uppgraderat till DOCG år 2008.

Urläcker doft med inslag av röd och mörk frukt. Jag känner hallon, körbär och vinbär. Där är också choklad och kryddor.

I munnen mötts man av ett välbalanserat, fruktigt vin som känns varmt, lent och behagligt i munnen. Kryddigt och med en hetta i slutet som ger en lång fin eftersmak. Körsbär och hallon återkommer välbalanserat i smaken. Dessutom örter med salvia i spetsen, en bit choklad och en utomordentlig syranivå. Detta vin är som ett smidigt, välformat och färgglatt wobblerdrag för en gädda. Precis som gäddan inte bara kan låta detta exotiska inslag passera utan närmare granskning, så kan du inte bara låta flaskan stå där. Innehållet skall utforskas och smakas på, så är det bara. Ju mer du dricker desto mer intresserad blir du.

Ett riktigt utsökt vin för 129 kr som jag utan tvekan kan rekommendera. Balans, fruktighet, lenhet och kryddighet gör att detta vin springer iväg från många andra viner i samma prisklass. Utmärkt till mat dessutom. Bra gjort Italien!

Vinet kan inhandlas på Systembolaget för 129 kr.

onsdag 11 april 2012

2009 Santa Duc Gigondas Prestige des Hautes Garrigues


I aprilsläppet fanns Santa Duc's 2009 Gigondas Prestige des Hautes Garrigues med i sortimentet. Vi befinner oss därmed återigen i Rhônedalen. Vinet har en alkoholhalt på 16,5% vilket är högt. Detta märks dock inte när man dricker vinet. Alkoholhalten är väl inbakad i resten av innehållet och gommen stör inte alls. Det består av 80% grenache och 20% mourvedre. Detta är ett vin som fått goda recensioner med 96p från eRobertParker.com som extra intressant.

Färgen går åt det riktigt bläckmörka hållet med en härlig violett nyans.



När flaskan öppnas möts man av en direkt och kraftfull doft av peppar, mörka bär, framförallt björnbär, bränt virke, sot och grillat kött. En koncentrerad och mörk doft.

Smaken fortsätter i samma tema med tydliga, peppriga inslag liksom mörka bär, sotigt, bränt och grillat. Det finns också fantastiska silkeslena tanniner i innehållet. Balansen, komplexiteten och koncentrationen i detta fullblod är oemotståndligt. För att ha en alkoholhalt på hela 16, 5% måste jag säga att det imponerar i hur väl alkoholhalten integrerar med övriga ingredienser. Hettan är inte alls störande, tvärtom, den är verkligen lockande. Vinet håller klass redan nu men kommer säkert att växa ytterligare med tiden. Bara för mig att bocka och buga för ett enastående vin till ett hyfsat, rimligt pris.

Det finns fortfarande många flaskor kvar på systembolaget till ett pris av 299 kr.

tisdag 10 april 2012

2009 Delas Hermitage Domaine des Tourettes


Årgång 2009 av Delas Hermitage Domaine des Tourettes är ett verkligt intressant vin att testa. Vinet presenterades på Systembolaget i och med aprilsläppet 2012. Det är inget snack om att 2009 är ett lyckat år i norra Rhônedalen för många producenter i allmänhet och för Delas i synnerhet. Deras top of the line "Hermitage Les Bessards" och "Côte Rôtie La Landonne" har höjts till skyarna av kritikerkåren med bland annat 100p av Robert Parker till "Les Bessards". Men också detta vin har fått riktigt god kritik, bland annat 98p av samme person. Priset på 399 kr är ytterligare en anledning att titta närmare på detta vin. Det består för övrigt av 100% syrah som sig bör i Hermitage-distriktet i norra Rhônedalen.

Färgerna som finns i glaset är av det mörkare slaget, från mörkrött, violett till svart. Vinet är klart i utseendet. Det utstrålar en pondus och kraft bara i hur det visar upp sig.

En underbar tydligt, kraftfull och klar doft av bränt träkol, blodig köttbit, mörka frukter som svarta vinbär och björnbär, lakrits och kaffe. Doften utvecklas vidare under kvällen och mer charkuterivaror såsom bacon visar upp sig liksom blöt, mörk skogsjord.

Smaken är komplex med björnbär, blodig biff, lakrits, earl grey tea. Här finns underbara lena tanniner, en härligt, frisk syranivå och självsäker balans. Eftersmaken sitter i länge och det blir mer och mer en njutning ju längre in på kvällen man kommer. Läckert fylligt och lent men samtidigt ungt. Det behöver några år på rygg för att allt skall smälta samman till en toppupplevelse. Det går att känna potentialen, även för en amatör som mig.

Jag gillar det skarpt och får nu vänta några år innan nästa flaska. Vinet finns, när detta skrivs, fortfarande på Systembolaget och kostar 399 kr. Även 2009 Delas Hermitage Domaine des Tourettes Blanc fanns med i aprilsläppet. Är det någon som provat denna?

fredag 30 mars 2012

2009 Roger Sabon Chateauneuf-du-Pape Cuvee Prestige


Roger Sabon startade Domaine Roger Sabon 1952 och sedan dess har vingården varit i familjens ägo. Nu är det sönerna Jean-Jacques, Denis och Gilbert som driver verksamheten. Det mest kända vinerna är "Le Secret des Sabon" och Cuvee Prestige, båda från Chateauneuf-du-Pape distriktet i södra Rhône-dalen. Jag har provat 2009 Cuvee Prestige som finns på Systembolaget i dag. Vinet består av 60% Grenache, 15% Syrah, 10% Mourvedre och resterande 15% är en blandning av olika druvsorter. Alkoholhalten ligger på 15%.

Vinet dricker jag till att börja med till en god hemmagjord kalops med nykokta potatis, lingon och gurka.


Färgen på vinet är lockande mörkröd med violetta inslag. Vinet utstrålar i utseendet en klarhet som få röda viner jag druckit tidigare kan matcha. Det ser helt enkelt ut som ett klassvin. Mäktigt!

En koncentrerad doft som ger björnbär, blåbär, läder, stallbacke, kinesisk soya och bränt trä och kol. Det är ett härligt vin att sniffa på!

Smaken ger ytterligare en dimension till det redan utmärkta egenskaperna. När vinet hamnar i munnen förväntas det, på något underligt vis, ge en sötfruktig smak, men istället tar koncentrerade björnbär över, liksom silkeslena tanniner, en fyllighet, komplexitet och balans som tillsammans ger en oemotståndlig smakupplevelse. Cuvee Prestige är ett bra namn på vinet då det ger just det, en prestige-känsla, lyxigt på något vis. Helt enkelt så in i Norden gott! Den annars så tydliga söta frukten finns inte i detta vin. Kan det bero på blandningen av druvor? Ni som vet svara!

Jag har, sedan mitt intresse för vin startade i början av 2011, druckit en hel del Chateauneuf-du-Pape viner. Detta är utan tvekan det godaste hittills.

Sade jag silkeslena tanniner? Detta vin har silkeslena tanniner! Efter varje klunk vill man bara ha mera. Bättre betyg kan man inte ge producenten. Bravo, ett komplett vin! Det blir fler flaskor av detta.

Det finns fortfarande flaskor kvar här SB-BS på Systembolaget. Priset av 450 kr.

Det skulle vara kul att höra vad mer erfarna människors får för upplevelse av detta vin. Håller det klass eller är det jag som inte kan klassa ett vin? Hur är detta i jämförelse med, låt säga 2007:orna, som jag vet att många lovordar?


2010 A.Christmann IDIG Grosses Gewächs


Weingut A. Christmann's viner från årgång 2010 har blivit lovordade på många håll, inte minst i Tyskland. Själv har jag tidigare provat 2010 Königsbacher Ölberg som jag uppskattade mycket och dessutom köpte fler flaskor av. Nu är det alltså dax att ta ett steg uppåt i hierarkin till en GG. Vinet har en alkoholhalt på 13, 5% som är högt för vita viner i Tyskland. Alkoholhalten känns dock inte på något sätt besvärande. Weingut A. Christmann håller för övrigt till i distriktet Pfalz i Tyskland.

IDIG:en är gul i färgen, rent av åt det mörkgula hållet faktiskt. Innehåller i glaset skiner klart och tydligt. Att dofta på riesling viner från Tyskland är nästan alltid en njutning. Doften är ofta direkt och inbjudande. Det gäller i allra högsta grad även IDIG. Här dyker det upp citrus, gula äpplen, mineraler i mängder, krossad sten och gula blommor.

Tyskland är mästare på att göra klockrena viner i doft och smak, till ett rimligt pris. Jag har svårt att förstå varför en så stor del av exporten av vita viner går till just Sverige. Vinerna är så tilltalande och goda från dag ett. Varför är det inte fler i världen som känner detta? Man skall väl inte klaga för då stiger väl priset till skyarna, som med Bordeauxviner idag. Ett fransk vitt vin skall oftast ligga några år på rygg innan ektoner försvinner och allt smälter samman. Här däremot behövs väldigt kort lagringstid/luftning för att du skall kliva in i rummet med följande namnskylt på dörren"Absolut och direkt njutning". Här finner vi smak av citrus, lime, äpple, läckra mineraler. Dessa mineraler är ett återkommande inslag i det tyska vita riesling vinerna.

Vinet är väldigt ungt och detta känns i en något hög andel syra i dagsläget, ibland på gränsen till beska. Men det finns trots allt en balans i vinet som lovar gott inför framtiden. Viner håller hög klass redan idag men kommer att bli ännu bättre framöver.

Det finns flaskor kvar på Systembolaget och det kostar 369 kr på SB-BS. Är där någon som har provat 2010 A. Christmann Gimmeldinger Biengarten Riesling Trocken?

2010 Noon Reserve Shiraz


Så åker vi till andra sidan jordklotet och besöker Australien. Vinet som köpts på Systembolaget heter 2010 Noon Reserve Shiraz och kommer från producenten Noon. Platsen är  Langhorne Creek, South Australia. Vinet är ett av tre viner från Noon som kostar 449 kronor på SB. De andra två är 2010 Noon Eclipse och 2010 Noon Reserve Cabernet. Alkoholhalten är på 15%. Vinet fick i februari 2012 97+ poäng av Lisa Perrotti-Brown på eRobertParker.com.

Ett Shirazvin från Australien kräver i de flesta fall lagring i ett flertal år. Vinet är med andra ord ett väldigt ungt vin att dricka redan nu.

Färgen är mörkröd/svart/violett. Det är klart, fylligt och mustigt i sin karaktär.

Med doften kommer en fantastisk arom av mörk frukt såsom björnbär, skogsbär. Lika tydlig är doften av rökeri, läder, peppar och våt jord. Bara doften får en att må bra. Reservan är ljuvligt att bara sniffa på, om och om igen. Det känns kraftfullt och med ett djup som är imponerande. En helt klart lovande och inbjudande introduktion till detta vin som jag aldrig tidigare provat.

Munnen fylls av en mycket tydlig shiraz klang med mörka bär, lakrits, peppar och läder. Men i detta vin finns det mer. Där är en kraft men samtidigt balans som ger en extra dimension när man dricker det. Tanninerna är förvånansvärt med på noterna, liksom de kittlande syrorna, vilket gör vinet mindre sötfruktigt och mer maskulint. Några 15% procent alkohol känner man inte av. Tvärtom så är det ett fylligt vin som följs av en lagom hetta. Lite strävhet återfinns i vinets karaktär idag.

Vinet är ungt, inget snack om saken men också sådär härligt gott att bara dricka. Sammansättningen lovar mer för framtiden. Nu hamnar resterande flaskor i lagringsläge i några år(om jag kan hålla mig) men det skall bli intressant att följa vinet därefter. Är det någon som provat någon av dessa tre 449 kr viner från Noon?

Vinet finns fortfarande att köpa på SB-BS. Noon Eclipse är också köpbart medan Noon Reserve Cabernet är tillfälligt slut.

2009 Keller Bürgel Spätburgunder



Vinproducenter är Keller från distriktet Rheinhessen i Tyskland, som har en hel del röda viner i sin lineup. Vinet är ett av många Weingut Keller vin i marssläppet på Systembolaget. Alkoholhalt på 13%. Vinet finns fortfarande i små mängder kvar på SB, till ett pris av 529 kr, när detta skrivs.

Färgen är mörkröd och vinet visar upp en något "matt klarhet" men elegant. Det ser faktisk mycket gott ut hur dumt det än kan låta.
Doft av röda bär såsom röda vinbär och röda körsbär. Jag finner också örter och något gräs-/dillaktigt eller till och med dillchipsaktigt i doften. Tilltalande i vilket fall som helst. Doften växer under kvällen.

Smak av röda vinbär, körsbär lite lingon. Mycket fin balans och härlig fyllighet i munnen. Aromatiskt. Vinet är förhållandevis mörkt i kontrast till de smaker som möter en. Smakerna ger sken av ett ljusare vin med ljusa bärtoner. I vilket fall som helst så är det absolut hög klass på detta vin. Jag gillar hur det utvecklas och öppnar upp sig under kvällen.

Kan klart rekommenderas. Här finner du vinet på SB-BS

lördag 17 mars 2012

2010 E.Guigal Condrieu La Doriane





Ett torrt vitt vin skapat på druvan Viognier. Producenten är värlsdsberömd, E. Guigal. Distriktet är Condrieu i norra Rhônedalen. Alkoholhalt på 14,5%. Vinet fanns med på marssläppet men är nu slut på SB.

Ett vackert, klart vin i guld färg med platina i botten och ljusbrun färg i toppen. Den första doftattacken påminner om gamla hederliga Pommac samt apelsin, aprikos och våt sten. Finner också en blommighet och några stänk av flytande honung.


Riktigt silkeslent när man får in det i munnen. Ett vin med en härlig struktur. Lite ekfat och Pommac även här, smak av inlagda klementinklyftor och apelsinlikör. Vinet är frisk men också kraftfullt i eftersmaken. Alkoholhalt på 14,5% ger naturligtvis vinet en kraft i slutet, men inte besvärande på något sätt. Ett vin med en mycket bra balans.
Under de senaste månaderna har jag nästan uteslutande druckit Riesling när jag druckit vitt vin. Detta är ett mera maskulint vin än Riesling, högre andel syra, mindre andel sötma, högre andel alkohol, Jag har ett antal flaskor till och det skall bli roligt att följa vinet utveckling under de närmaste åren. Vad händer med ekfat, pommac, apelsiner och lena tanniner samt kraften?
Några 98p är det dock inte i dag som eRobertParker.com ger E.Guigal. Men nu är jag också helt inkörd på söta riesling viner. Men där finns förhoppningsvis en potential att öka på poängen efterhand.
Helhetsintrycket är helt klart positivt. Vinet skall hålla för lagring de närmaste 10 åren.

2009 PJA Cornas Les Grandes Terrasses



2009 Paul Jaboulet Ainé Cornas Les Grandes Terrasses är ett vin gjort på Syrah och innehåller 14% alkohol. PJA håller till i Rhônedalen och är där en av de mest kända producenterna. 2009 Cornas var med i marssläppet på Systembolaget. Priset är 199 kr och det finns flaskor kvar.

Färgen är en mörk blandning av violett och svart. En doft av blåbär slår emot en, nästan överraskande,  när man öppnar flaskan. Detta är ett vin som ger ifrån sig en tydligt doft genom hela kvällen. Härligt att bara sniffa på. Doften har tydliga fruktig inslag där man finner blåbär och björnbär. Även en färsk, blodig, köttig entrequet finner upp i näshålan. Syrah druvan ger också ifrån sig dofter av bränt trä och choklad. Läckert!

Smaken fortsätter med frukt vid förarstolen. Blåbär och björnbär, åt det syltiga hållet, ger riktmärke för detta vin. Behaglig balans i munnen, mustigt med toner av bränt trä. Detta vin tycker jag mycket om. Det är enkelt utan något som irriterar eller sticker ut. Bara läckert att dofta på och att smaka på.

Bra gjort PJA! Vinet finner du här på SB.

tisdag 13 mars 2012

2009 Fernand & Laurent Pillot Volnay



Ett franskt Bourgogne vin som såg dagens ljus i Sverige på Systembolagets marssläpp 2012. Druvan är Pinot Noir och alkoholhalten ligger på 13,5% (som inte känns i smaken). Producent är Fernand & Laurent Pillot som är ännu en ny bekantskap för mig. Priset är 199 kr och det finns fortfarande flaskor kvar på Systembolaget.


Klart och vackert i färgen. En färg som påminner om röda vinbär med inslag av violett.
Tydligt och härligt friskt aromatisk med innehåll som röda bär framför allt hallon och smultron men också plommon. Jag finner också lingon, läder, blöt vårlig skogsjord samt mjuk lakrits.

Smak som fortsätter i samma tema med frukter och bär, mest hallon och smultron men också röda körsbär. Dessutom är där en kittlande syra. Vinet har en god balans, friskhet och fortsätter under kvällen att inbjuda till fler klunkar, precis som ett gott vin skall. Ett vin jag kan tänka mig att köpa fler flaskor av. Det finns som sagt flaskor kvar på SB-BS eller direkt från ett fåtal vinbutiker.

onsdag 7 mars 2012

2010 Willi Schaefer Graacher Domprobst Kabinett


I marssläppet på Systembolaget kom en ny årgång av Willi Schaefer's Graacher Domprobst Riesling Kabinett. Denna gång är det 2010 som presenteras. Alkoholhalten är på endast 7,5% och distriktet vi rör oss i är Mosel. Poäng från eRobertParker.com är 90p som också säger att vinet håller de närmsta 20 åren. Priset ligger på 169 kr.

Jag har tidigare, med glädje, provat på två olika 09:or från WS, Riesling QbA(88p) och Graacher Domprobst Spätlese(94p). Riesling QbA 2009 var ett av de bästa instegsvin med druvan riesling jag drack under 2011, så jag ser verkligen fram emot detta möte. Vinet blir druckit till en rätt med tortellini pasta, överströdd med parmaskinka och riven parmaost samt några blad färsk basilika.



Även detta vin, som så många andra vita från Tyskland, är elegant, klart och skimrande. Denna kabinett är mot det ljusgula hållet, platinaguld med en tesked ljusgrönt gurkkött. Små tilltalande pärlor i första upphällning, därefter ett rent och fint innehåll. Dofterna fortsätter i klassiskt riesling spår. Underbara gröna äpplen, citrus, mineraler, gurka, lite honung.

I munnen möts man av vin med en precis lagom, balanserad och fantastiskt uppfriskande fruktighet och syra. Inte så sött som jag kan påminna mig att 2009 Riesling QbA var, utan mer balanserat. Smaken består av äpple, gurka, mineraler och en blandning av olika nötter. Lena tanniner men med lite god beska som följer i eftersmaken. Eftersmaken ja, de första glaset ger en kort eftersmak, nästan tvärstopp. Efter någon halvtimme kommer vinet igång och successivt förlängs eftersmaken.

Återigen en tysk riesling som gör mig glad, tummen up. Vinet finns här på SB-BS (169 kr) eller på ett fåtal butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö.

söndag 4 mars 2012

2007 PJA Gigondas Pierre Aiguille


Paul Jaboulet Aîné Gigondas Pierre Aiguille 2007, så är namnet på detta vin. Alkoholhalt på 14,5 %. Paul Jaboulet Aîné är en av de riktigt stora producenterna i Rhônedalen. Mest känd för deras Hermitage La Chapelle. Jag har läst mig till att under en tioårsperiod, efter Gérard Jaboulets död 1997, var det tyngre för producenten. Detta skall dock ha ändrats med de senaste årgångarna där kvaliteten återkommit. Jag har dock ingen egen erfarenhet av tidigare årgångar.

Färgen går mot det rubinröda hållet och det är klart och rent. Doften är något återhållsam i början men påminner om charkuteri, läder, mörka bär, peppar och lakrits.



Smaken är fruktig i sin karaktär men inslag av körsbär och svarta vinbär. Vidare så återupplevs doften av lakrits och peppar i smaken. Medelfylligt, medelkryddigt och medellång eftersmak. Mycket medel med andra ord. Bra balans och len karaktär. Det är ett fint "husets vin". Det är gott, inget snack om saken, men samtidigt stilla och lungt. Jag saknar den där känslan av att något härligt händer i kroppen när man dricker det. Medelbetyg med plus i kanten.


Årgång 2008 (art. nr. 70044) finns i systembolagets beställningssortiment med ett pris på 169 kr. Du finner det här SB-BS.

fredag 2 mars 2012

2009 Romain Duvernay Vacqueyras


I slutet av år 2011 släppte systembolaget flera olika sorters vin från producenten Romain Duvernay. Jag köpte några flaskor av Vacqueyras 2009. En flaska kostar 209 kr. Producenten håller till i Rhônedalen och här kan du läsa mer på Romain Duvernay egen hemsida. Vacqueyras 2009 har blivit provad på eRopertParker.com och fick hela fick 93p.

Vinet består av 65% Grenache, 20% Syrah och 15% Mourvedre. Det är ett mörktrött vin med violetta inslag. Doften är tydlig. Här känner man bränt trä, peppar, mörk frukt, choklad, läder och svart te.



Smaken är fortsätter i samma tema. Det är ett behagligt vin att få i munnen. Jag finner peppar, mörk frukt som svarta vinbär och björnbär, choklad, svart te. Detta blandas i gommen innan kryddigheten slår till. Det är en kraftfullhet som möter en efter första klunken. Härligt kryddigt och hett. Alkoholhalten ligger på 14, 5% som också märks men på ett inbjudande vis. En viss strävhet känns i munnen. Vinet har en bra balans.

Vinet kan drickas de närmaste tio åren och finns att köpa på SB-BS.

2009 Dönnhoff Niederhäuser Hermannshöhle Spätlese


Oj, oj, oj vilket vin! Detta tyska vin, Dönnhoff Niederhäuser Hermannshöhle Riesling Spätlese 2009 från distriktet Nahe, är ett riktigt klassvin. Färgen är ljusgul eller uttryckt på ett annat vis, färg av vitguld med inslag av silver och en tesked grön lime. Innehållet är klart och helt fritt från bubblor. Doft av havsbris, strand, sten, frukt såsom persika, lime, päron och gröna äpplen.



I munnen möts man av ett mycket välbalanserat och fantastiskt friskt vin. Det har en perfekt nivå av fruktsyra som också ger den där underbara krispigheten. Mineralrikt och fruktigt med inslag av persika, melon, lime, citrus och päron. Vidare är det en spätlese med härligt lena tanniner som dansar i munnen. Hav och blöt sten återkommer igen i smaken plus en gnutta petroleum som inte stör alls. Exemplariskt på alla sätt och vis.

Av de rieslingviner jag druckit upplever jag detta som det bäst balanserade, framför allt mellan sötma och fruktsyra. Ett riktigt hantverk. När man ställt ner glaset är det som att vinet tittar upp på en och säger "Skall du inte smaka lite till?" Oemotståndligt och väldigt rekommenderat. Alkoholhalten är 8,5%.




En spätlese av denna kaliber kräver normalt några års lagring men jag upplever detta vin som klart drickbart redan nu. Vinet kan dock, om man klarar av det, lagras många år framöver. Finns fortfarande på SB till ett pris av 379 kr.

tisdag 28 februari 2012

2009 Schäfer-Fröhlich Felseneck Riesling Spätlese


Årgång 2009 i Tyskland är inget annat än en ren njutning. Jag har provat ett antal olika viner från flertalet av de mer kända producenterna i Tyskland och har bara lovord. Några av producenterna som jag har provat under 2011-12 är Zilliken, Dönnhoff, Egon Müller, Willi Schäfer, Emrich-Schönleber, Leitz och A.Christmann. Denna spätlese är det första vinet från Schäfer-Fröhlich som jag provat och vinet håller lika hög klass som många av de andra. Nahe är distriktet vi pratar om och alkoholhalten är endast 7,5%. Vinet delade bord med en mozarella sallad med parmaskinka som för att fira att våren är här.



Ett klart vin med färgkarta mot det ljusgula paletterna och i vissa vinklar framstår vinet som nästan silvrigt. Läckert! Näsan möts av smör, gula blommor, gröna äpple med inslag av lime. I munnen går det inte att ta fel på rieslingdruvan. Härligt sötma, krispighet, äpplesmak, fläderblom, mineraler, krossad sten. Ibland kan man uppleva vinet nästan för sött och enkelt som på gränsen till fläderblomssaft. Det bara rinner ner och är hur härligt som helst.


Vinet finns fortfarande på SB-BS (Art. nr. 90208) och kostar 220 kr. Det kan lagras många år framöver.

2009 Yann Chave Crozes Hermitage Le Rouvre


Le Rouvre släpptes på SB under 2011 med ett pris på 199 kr. Vinet uppvisar en mörkröd, violett färg med en klar yta. Doften är tydligt och det är en härlig doft av rostade ekfat, peppar, mörka bär, svartvinbärsgelé, läder och rökeri. Det är underbart att bara sniffa på detta vin.

Det är en smaskig blandning som möter gommen. Smaken består av svart vinbär, björnbär, mörka körsbär och en klar syltighet. Vinet har en viss kryddighet och upplevs som ett vin med bra balans. Alkoholhalten är 13,5% och stör inte alls. Mycket gott som får 91+ på eRobertParker.com.


Jag gör tummen upp för detta vin och Yann Chave är en producent som jag kommer följa upp framöver. Vinet har en lätthet och tillgänglighet som är så frestande. Möjligtvis att det blir lite väl mycket sylt i smaken, men gott är det.


Vinet börjar säljas igen på SB-BS den 1 mars 2012 till ett pris av 219 kr (Art. nr. 74651). Det blir nog några flaskor till av detta. Vinet kan lagras.

måndag 27 februari 2012

2008 Deidesheimer Herrgottsacker Spätlese

Ett ständigt återkommande, välsmakande  och prismässigt klockrent vin från Pfalz i Tyskland. Denna riesling spätlese har jag provat ett flertal gånger det senaste året, i olika årgångar (2008, 2009 och 2010). Alkoholhalt kring 10%. Min erfarenhet så här långt, vilket är en mycket kort bekantskap, är att detta vinet håller gott. Det är inget dunder vin men heller icke ett vin som följs av besvikelse. Att priset sedan ligger kring 90 kr på Systembolaget gör ju inte saken sämre. Årgång 2010 är den aktuella på Systembolaget.



Vinet bär på en klar ljusgul nyans med karaktär som mest kan liknas vid porlande, mousserande vin. Det doftar gröna äpplen, päron och honung. I munnen får du en härligt krispig och frisk känsla med smak av sommar, frukt, gröna äpple, mineraler. Tydlig sötma men små tendenser till beska men tillsammans med krispigheten och fruktsmaken blir det en ändå en klart godkänd balans. Kropp, hjärta och hjärna fylls av en behaglig, lustfylld och frisk känsla. Helt enkelt ett lätt vin att tycka om och det slinker ner på nolltid. Ju varmare det blir ju bättre passar vinet.


SB 89 kr (årgång 2010)