fredag 30 mars 2012

2009 Roger Sabon Chateauneuf-du-Pape Cuvee Prestige


Roger Sabon startade Domaine Roger Sabon 1952 och sedan dess har vingården varit i familjens ägo. Nu är det sönerna Jean-Jacques, Denis och Gilbert som driver verksamheten. Det mest kända vinerna är "Le Secret des Sabon" och Cuvee Prestige, båda från Chateauneuf-du-Pape distriktet i södra Rhône-dalen. Jag har provat 2009 Cuvee Prestige som finns på Systembolaget i dag. Vinet består av 60% Grenache, 15% Syrah, 10% Mourvedre och resterande 15% är en blandning av olika druvsorter. Alkoholhalten ligger på 15%.

Vinet dricker jag till att börja med till en god hemmagjord kalops med nykokta potatis, lingon och gurka.


Färgen på vinet är lockande mörkröd med violetta inslag. Vinet utstrålar i utseendet en klarhet som få röda viner jag druckit tidigare kan matcha. Det ser helt enkelt ut som ett klassvin. Mäktigt!

En koncentrerad doft som ger björnbär, blåbär, läder, stallbacke, kinesisk soya och bränt trä och kol. Det är ett härligt vin att sniffa på!

Smaken ger ytterligare en dimension till det redan utmärkta egenskaperna. När vinet hamnar i munnen förväntas det, på något underligt vis, ge en sötfruktig smak, men istället tar koncentrerade björnbär över, liksom silkeslena tanniner, en fyllighet, komplexitet och balans som tillsammans ger en oemotståndlig smakupplevelse. Cuvee Prestige är ett bra namn på vinet då det ger just det, en prestige-känsla, lyxigt på något vis. Helt enkelt så in i Norden gott! Den annars så tydliga söta frukten finns inte i detta vin. Kan det bero på blandningen av druvor? Ni som vet svara!

Jag har, sedan mitt intresse för vin startade i början av 2011, druckit en hel del Chateauneuf-du-Pape viner. Detta är utan tvekan det godaste hittills.

Sade jag silkeslena tanniner? Detta vin har silkeslena tanniner! Efter varje klunk vill man bara ha mera. Bättre betyg kan man inte ge producenten. Bravo, ett komplett vin! Det blir fler flaskor av detta.

Det finns fortfarande flaskor kvar här SB-BS på Systembolaget. Priset av 450 kr.

Det skulle vara kul att höra vad mer erfarna människors får för upplevelse av detta vin. Håller det klass eller är det jag som inte kan klassa ett vin? Hur är detta i jämförelse med, låt säga 2007:orna, som jag vet att många lovordar?


2010 A.Christmann IDIG Grosses Gewächs


Weingut A. Christmann's viner från årgång 2010 har blivit lovordade på många håll, inte minst i Tyskland. Själv har jag tidigare provat 2010 Königsbacher Ölberg som jag uppskattade mycket och dessutom köpte fler flaskor av. Nu är det alltså dax att ta ett steg uppåt i hierarkin till en GG. Vinet har en alkoholhalt på 13, 5% som är högt för vita viner i Tyskland. Alkoholhalten känns dock inte på något sätt besvärande. Weingut A. Christmann håller för övrigt till i distriktet Pfalz i Tyskland.

IDIG:en är gul i färgen, rent av åt det mörkgula hållet faktiskt. Innehåller i glaset skiner klart och tydligt. Att dofta på riesling viner från Tyskland är nästan alltid en njutning. Doften är ofta direkt och inbjudande. Det gäller i allra högsta grad även IDIG. Här dyker det upp citrus, gula äpplen, mineraler i mängder, krossad sten och gula blommor.

Tyskland är mästare på att göra klockrena viner i doft och smak, till ett rimligt pris. Jag har svårt att förstå varför en så stor del av exporten av vita viner går till just Sverige. Vinerna är så tilltalande och goda från dag ett. Varför är det inte fler i världen som känner detta? Man skall väl inte klaga för då stiger väl priset till skyarna, som med Bordeauxviner idag. Ett fransk vitt vin skall oftast ligga några år på rygg innan ektoner försvinner och allt smälter samman. Här däremot behövs väldigt kort lagringstid/luftning för att du skall kliva in i rummet med följande namnskylt på dörren"Absolut och direkt njutning". Här finner vi smak av citrus, lime, äpple, läckra mineraler. Dessa mineraler är ett återkommande inslag i det tyska vita riesling vinerna.

Vinet är väldigt ungt och detta känns i en något hög andel syra i dagsläget, ibland på gränsen till beska. Men det finns trots allt en balans i vinet som lovar gott inför framtiden. Viner håller hög klass redan idag men kommer att bli ännu bättre framöver.

Det finns flaskor kvar på Systembolaget och det kostar 369 kr på SB-BS. Är där någon som har provat 2010 A. Christmann Gimmeldinger Biengarten Riesling Trocken?

2010 Noon Reserve Shiraz


Så åker vi till andra sidan jordklotet och besöker Australien. Vinet som köpts på Systembolaget heter 2010 Noon Reserve Shiraz och kommer från producenten Noon. Platsen är  Langhorne Creek, South Australia. Vinet är ett av tre viner från Noon som kostar 449 kronor på SB. De andra två är 2010 Noon Eclipse och 2010 Noon Reserve Cabernet. Alkoholhalten är på 15%. Vinet fick i februari 2012 97+ poäng av Lisa Perrotti-Brown på eRobertParker.com.

Ett Shirazvin från Australien kräver i de flesta fall lagring i ett flertal år. Vinet är med andra ord ett väldigt ungt vin att dricka redan nu.

Färgen är mörkröd/svart/violett. Det är klart, fylligt och mustigt i sin karaktär.

Med doften kommer en fantastisk arom av mörk frukt såsom björnbär, skogsbär. Lika tydlig är doften av rökeri, läder, peppar och våt jord. Bara doften får en att må bra. Reservan är ljuvligt att bara sniffa på, om och om igen. Det känns kraftfullt och med ett djup som är imponerande. En helt klart lovande och inbjudande introduktion till detta vin som jag aldrig tidigare provat.

Munnen fylls av en mycket tydlig shiraz klang med mörka bär, lakrits, peppar och läder. Men i detta vin finns det mer. Där är en kraft men samtidigt balans som ger en extra dimension när man dricker det. Tanninerna är förvånansvärt med på noterna, liksom de kittlande syrorna, vilket gör vinet mindre sötfruktigt och mer maskulint. Några 15% procent alkohol känner man inte av. Tvärtom så är det ett fylligt vin som följs av en lagom hetta. Lite strävhet återfinns i vinets karaktär idag.

Vinet är ungt, inget snack om saken men också sådär härligt gott att bara dricka. Sammansättningen lovar mer för framtiden. Nu hamnar resterande flaskor i lagringsläge i några år(om jag kan hålla mig) men det skall bli intressant att följa vinet därefter. Är det någon som provat någon av dessa tre 449 kr viner från Noon?

Vinet finns fortfarande att köpa på SB-BS. Noon Eclipse är också köpbart medan Noon Reserve Cabernet är tillfälligt slut.

2009 Keller Bürgel Spätburgunder



Vinproducenter är Keller från distriktet Rheinhessen i Tyskland, som har en hel del röda viner i sin lineup. Vinet är ett av många Weingut Keller vin i marssläppet på Systembolaget. Alkoholhalt på 13%. Vinet finns fortfarande i små mängder kvar på SB, till ett pris av 529 kr, när detta skrivs.

Färgen är mörkröd och vinet visar upp en något "matt klarhet" men elegant. Det ser faktisk mycket gott ut hur dumt det än kan låta.
Doft av röda bär såsom röda vinbär och röda körsbär. Jag finner också örter och något gräs-/dillaktigt eller till och med dillchipsaktigt i doften. Tilltalande i vilket fall som helst. Doften växer under kvällen.

Smak av röda vinbär, körsbär lite lingon. Mycket fin balans och härlig fyllighet i munnen. Aromatiskt. Vinet är förhållandevis mörkt i kontrast till de smaker som möter en. Smakerna ger sken av ett ljusare vin med ljusa bärtoner. I vilket fall som helst så är det absolut hög klass på detta vin. Jag gillar hur det utvecklas och öppnar upp sig under kvällen.

Kan klart rekommenderas. Här finner du vinet på SB-BS

lördag 17 mars 2012

2010 E.Guigal Condrieu La Doriane





Ett torrt vitt vin skapat på druvan Viognier. Producenten är värlsdsberömd, E. Guigal. Distriktet är Condrieu i norra Rhônedalen. Alkoholhalt på 14,5%. Vinet fanns med på marssläppet men är nu slut på SB.

Ett vackert, klart vin i guld färg med platina i botten och ljusbrun färg i toppen. Den första doftattacken påminner om gamla hederliga Pommac samt apelsin, aprikos och våt sten. Finner också en blommighet och några stänk av flytande honung.


Riktigt silkeslent när man får in det i munnen. Ett vin med en härlig struktur. Lite ekfat och Pommac även här, smak av inlagda klementinklyftor och apelsinlikör. Vinet är frisk men också kraftfullt i eftersmaken. Alkoholhalt på 14,5% ger naturligtvis vinet en kraft i slutet, men inte besvärande på något sätt. Ett vin med en mycket bra balans.
Under de senaste månaderna har jag nästan uteslutande druckit Riesling när jag druckit vitt vin. Detta är ett mera maskulint vin än Riesling, högre andel syra, mindre andel sötma, högre andel alkohol, Jag har ett antal flaskor till och det skall bli roligt att följa vinet utveckling under de närmaste åren. Vad händer med ekfat, pommac, apelsiner och lena tanniner samt kraften?
Några 98p är det dock inte i dag som eRobertParker.com ger E.Guigal. Men nu är jag också helt inkörd på söta riesling viner. Men där finns förhoppningsvis en potential att öka på poängen efterhand.
Helhetsintrycket är helt klart positivt. Vinet skall hålla för lagring de närmaste 10 åren.

2009 PJA Cornas Les Grandes Terrasses



2009 Paul Jaboulet Ainé Cornas Les Grandes Terrasses är ett vin gjort på Syrah och innehåller 14% alkohol. PJA håller till i Rhônedalen och är där en av de mest kända producenterna. 2009 Cornas var med i marssläppet på Systembolaget. Priset är 199 kr och det finns flaskor kvar.

Färgen är en mörk blandning av violett och svart. En doft av blåbär slår emot en, nästan överraskande,  när man öppnar flaskan. Detta är ett vin som ger ifrån sig en tydligt doft genom hela kvällen. Härligt att bara sniffa på. Doften har tydliga fruktig inslag där man finner blåbär och björnbär. Även en färsk, blodig, köttig entrequet finner upp i näshålan. Syrah druvan ger också ifrån sig dofter av bränt trä och choklad. Läckert!

Smaken fortsätter med frukt vid förarstolen. Blåbär och björnbär, åt det syltiga hållet, ger riktmärke för detta vin. Behaglig balans i munnen, mustigt med toner av bränt trä. Detta vin tycker jag mycket om. Det är enkelt utan något som irriterar eller sticker ut. Bara läckert att dofta på och att smaka på.

Bra gjort PJA! Vinet finner du här på SB.

tisdag 13 mars 2012

2009 Fernand & Laurent Pillot Volnay



Ett franskt Bourgogne vin som såg dagens ljus i Sverige på Systembolagets marssläpp 2012. Druvan är Pinot Noir och alkoholhalten ligger på 13,5% (som inte känns i smaken). Producent är Fernand & Laurent Pillot som är ännu en ny bekantskap för mig. Priset är 199 kr och det finns fortfarande flaskor kvar på Systembolaget.


Klart och vackert i färgen. En färg som påminner om röda vinbär med inslag av violett.
Tydligt och härligt friskt aromatisk med innehåll som röda bär framför allt hallon och smultron men också plommon. Jag finner också lingon, läder, blöt vårlig skogsjord samt mjuk lakrits.

Smak som fortsätter i samma tema med frukter och bär, mest hallon och smultron men också röda körsbär. Dessutom är där en kittlande syra. Vinet har en god balans, friskhet och fortsätter under kvällen att inbjuda till fler klunkar, precis som ett gott vin skall. Ett vin jag kan tänka mig att köpa fler flaskor av. Det finns som sagt flaskor kvar på SB-BS eller direkt från ett fåtal vinbutiker.

onsdag 7 mars 2012

2010 Willi Schaefer Graacher Domprobst Kabinett


I marssläppet på Systembolaget kom en ny årgång av Willi Schaefer's Graacher Domprobst Riesling Kabinett. Denna gång är det 2010 som presenteras. Alkoholhalten är på endast 7,5% och distriktet vi rör oss i är Mosel. Poäng från eRobertParker.com är 90p som också säger att vinet håller de närmsta 20 åren. Priset ligger på 169 kr.

Jag har tidigare, med glädje, provat på två olika 09:or från WS, Riesling QbA(88p) och Graacher Domprobst Spätlese(94p). Riesling QbA 2009 var ett av de bästa instegsvin med druvan riesling jag drack under 2011, så jag ser verkligen fram emot detta möte. Vinet blir druckit till en rätt med tortellini pasta, överströdd med parmaskinka och riven parmaost samt några blad färsk basilika.



Även detta vin, som så många andra vita från Tyskland, är elegant, klart och skimrande. Denna kabinett är mot det ljusgula hållet, platinaguld med en tesked ljusgrönt gurkkött. Små tilltalande pärlor i första upphällning, därefter ett rent och fint innehåll. Dofterna fortsätter i klassiskt riesling spår. Underbara gröna äpplen, citrus, mineraler, gurka, lite honung.

I munnen möts man av vin med en precis lagom, balanserad och fantastiskt uppfriskande fruktighet och syra. Inte så sött som jag kan påminna mig att 2009 Riesling QbA var, utan mer balanserat. Smaken består av äpple, gurka, mineraler och en blandning av olika nötter. Lena tanniner men med lite god beska som följer i eftersmaken. Eftersmaken ja, de första glaset ger en kort eftersmak, nästan tvärstopp. Efter någon halvtimme kommer vinet igång och successivt förlängs eftersmaken.

Återigen en tysk riesling som gör mig glad, tummen up. Vinet finns här på SB-BS (169 kr) eller på ett fåtal butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö.

söndag 4 mars 2012

2007 PJA Gigondas Pierre Aiguille


Paul Jaboulet Aîné Gigondas Pierre Aiguille 2007, så är namnet på detta vin. Alkoholhalt på 14,5 %. Paul Jaboulet Aîné är en av de riktigt stora producenterna i Rhônedalen. Mest känd för deras Hermitage La Chapelle. Jag har läst mig till att under en tioårsperiod, efter Gérard Jaboulets död 1997, var det tyngre för producenten. Detta skall dock ha ändrats med de senaste årgångarna där kvaliteten återkommit. Jag har dock ingen egen erfarenhet av tidigare årgångar.

Färgen går mot det rubinröda hållet och det är klart och rent. Doften är något återhållsam i början men påminner om charkuteri, läder, mörka bär, peppar och lakrits.



Smaken är fruktig i sin karaktär men inslag av körsbär och svarta vinbär. Vidare så återupplevs doften av lakrits och peppar i smaken. Medelfylligt, medelkryddigt och medellång eftersmak. Mycket medel med andra ord. Bra balans och len karaktär. Det är ett fint "husets vin". Det är gott, inget snack om saken, men samtidigt stilla och lungt. Jag saknar den där känslan av att något härligt händer i kroppen när man dricker det. Medelbetyg med plus i kanten.


Årgång 2008 (art. nr. 70044) finns i systembolagets beställningssortiment med ett pris på 169 kr. Du finner det här SB-BS.

fredag 2 mars 2012

2009 Romain Duvernay Vacqueyras


I slutet av år 2011 släppte systembolaget flera olika sorters vin från producenten Romain Duvernay. Jag köpte några flaskor av Vacqueyras 2009. En flaska kostar 209 kr. Producenten håller till i Rhônedalen och här kan du läsa mer på Romain Duvernay egen hemsida. Vacqueyras 2009 har blivit provad på eRopertParker.com och fick hela fick 93p.

Vinet består av 65% Grenache, 20% Syrah och 15% Mourvedre. Det är ett mörktrött vin med violetta inslag. Doften är tydlig. Här känner man bränt trä, peppar, mörk frukt, choklad, läder och svart te.



Smaken är fortsätter i samma tema. Det är ett behagligt vin att få i munnen. Jag finner peppar, mörk frukt som svarta vinbär och björnbär, choklad, svart te. Detta blandas i gommen innan kryddigheten slår till. Det är en kraftfullhet som möter en efter första klunken. Härligt kryddigt och hett. Alkoholhalten ligger på 14, 5% som också märks men på ett inbjudande vis. En viss strävhet känns i munnen. Vinet har en bra balans.

Vinet kan drickas de närmaste tio åren och finns att köpa på SB-BS.

2009 Dönnhoff Niederhäuser Hermannshöhle Spätlese


Oj, oj, oj vilket vin! Detta tyska vin, Dönnhoff Niederhäuser Hermannshöhle Riesling Spätlese 2009 från distriktet Nahe, är ett riktigt klassvin. Färgen är ljusgul eller uttryckt på ett annat vis, färg av vitguld med inslag av silver och en tesked grön lime. Innehållet är klart och helt fritt från bubblor. Doft av havsbris, strand, sten, frukt såsom persika, lime, päron och gröna äpplen.



I munnen möts man av ett mycket välbalanserat och fantastiskt friskt vin. Det har en perfekt nivå av fruktsyra som också ger den där underbara krispigheten. Mineralrikt och fruktigt med inslag av persika, melon, lime, citrus och päron. Vidare är det en spätlese med härligt lena tanniner som dansar i munnen. Hav och blöt sten återkommer igen i smaken plus en gnutta petroleum som inte stör alls. Exemplariskt på alla sätt och vis.

Av de rieslingviner jag druckit upplever jag detta som det bäst balanserade, framför allt mellan sötma och fruktsyra. Ett riktigt hantverk. När man ställt ner glaset är det som att vinet tittar upp på en och säger "Skall du inte smaka lite till?" Oemotståndligt och väldigt rekommenderat. Alkoholhalten är 8,5%.




En spätlese av denna kaliber kräver normalt några års lagring men jag upplever detta vin som klart drickbart redan nu. Vinet kan dock, om man klarar av det, lagras många år framöver. Finns fortfarande på SB till ett pris av 379 kr.