lördag 29 september 2012

2007 Montirius Vacqueyras Le Clos


Detta vin släpptes i en andra runda på SB i början på året (om jag inte minns fel). Vid den ursprungliga lanseringen spreds ett överväldigande positivt budskap bland bloggare och recensenter. Vinet består av 50% Grenache och 50% Syrah. Odlingarna finns i södra Rhône dalen. Montirius har varit en familjeegendom i nu fem generationen (fam. Saurel) och som sedan 1990-talet har kört biodynamisk odling. Ett flertal viner från Montirius finns på SB och de flesta vinerna är att rekommendera.

Färgen är mörkröd och man möts av en underbar bärig doft av framför allt körsbär. Där är också en klar sotig karaktär. Bränd åkermark är något som jag kan associerar med.

Vinet ger ett riktigt gott intryck i munnen. Medelfylligt med en tilltalande hetta. Medellång och behaglig eftersmak. Fruktigt och bärigt där körsbären återkommer som starkaste kandidat. Björnbär, lakrits och te är andra klara inslag. Ett riktigt välbalanserat vin som man gärna tar fler klunkar av. Aptitligt och gott som jag bara kan applådera.

Vacqueyras Le Clos årgång 2009 finns på SB. Även den årgången har lovordats. Dessutom är en årgång 2010 på ingående med försäljningsstart den 1 oktober. Vinerna kostar 199 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar