tisdag 2 oktober 2012

2009 Poliziano Vino Nobile di Montepulciano


Så har då årgång 2009 släppts på SB av Poliziano's Vino Nobile di Montepulciano. Tidigare årgångar har rönt stor framgång och efterfrågan är därför naturligt stor. Inte mindre än 3600 flaskor nådde Sverige denna gång. Ett oerhört populärt vin med andra ord.  Landet är Italien, druvan är Sangiovese, området Montepulciano i Toscana och ett pris på 189 kr.

Elegant vin åt det mer klarröda hållet än vad jag tyckte om 2007:an i ett tidigare inlägg. Underbar igenkännlig, tydlig doft av frukt, rostad ek och örter.

I munnen återuppstår gamla minnen med värmen i vinet, balansen, frukten, mjukheten. Ett vin med en egen karaktär. Sagolikt att dricka nu! Du finner plommon, vinbär, rostat ekfat (på en behaglig nivå), rökighet, lång ljuvlig eftersmak, mjukt men samtidigt kraftfullt, mycket på grund av en alkoholhalt på 14,5%.

Jag njuter verkligen efter att jag har korkat upp första flaskan direkt när jag kom hem. Detta är ett vin man bara vill ha mer av. Det tar inte lång tid innan man är helt tagen av det och bara njuter av att dofta och smaka på det. Vinet håller samma höga klass som 2007:an. Det betyder i mina smaklökar ett toppenvin till ett klart överkomligt pris.

Köp medan dom finns det är allt jag kan säga. Här finner du vinet. Skall bli intressant att senare prova Asinone-vinet som är toppvinet hos producenten. Är det någon som redan har provat Asinonen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar