söndag 28 oktober 2012

2009 Château Lilian Ladouys


Bordeaux årgång 2009 är ju fylld med uttalande som "bättre än 2005", "bästa årgången någonsin". Asiater, framför allt kineser, köper mängder av 2009, spekulanter från England investerar i Bordeaux. Detta hör vi i vart fall. Ryktena är många men ingen riktigt vet hur mycket som sälj och till vem. En sak är dock säker. Priserna trissas upp till löjligt höga nivåer på grund av en bra årgång, större efterfråga och bättre betyg från etablerade vinrecensenter. Vissa viner är till exempel mer än 300% dyrare i 2009 utgåvan än i årgången innan. Då skall man veta att de var dyra redan innan denna höjning. Riktiga entusiaster, som tidigare har varit redo att köpa vin för mycket pengar, får därför svårare och svårare att motivera ett köp från Bordeaux. Glada nyheter sipprar dock också ut från förståsigpåarna. I årgång 2009 har fler producenter än någonsin i Bordeaux producerar högklassigt vin. Det låter ju intressant och måste undersökas närmare.

Här testas Château Lilian Ladouys från Saint-Estèphe. Saint-Estèphe ligger norr om Bordeaux. Priset är 234 kr på Systembolaget. Blandningen är 60 procent Cabernet Sauvignon, 35 procent Merlot och 5 procent Cabernet franc.

I glaset framkommer en tjock, mörk violett färg. Vinet utstrålar klass med sin klarhet och fyllighet. Första doften är kraftig, stor, fruktig med drag av skogsmark, kaffe, sot och bränt träd.

Ett friskt vin att dricka med behagliga attribut. Munnen gillar detta skarpt. Det är lent, fruktigt och friskt. Go' lagom hetta i den delikata, något korta eftersmak som följer. Smaklökarna trivs i det som känns som svart vinbär, björnbär,  plommon, och chocklad. Det är mycket drickbart redan nu och tanninerna smälter in fint om än något frånvarande. Där finns en antydan till strävhet långt bort i horisonten men absolut inget som stör. Med andra ord drickbart redan idag. Jag kan rekommendera detta vin. Om det växer med framtiden vet jag inte men nu tycker jag att det ger mig en skön känsla i munnen samt en vilja att dricka mer. Precis så skall ett vin uppträda när man dricker det.

Vinet finns här på Systembolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar