måndag 4 mars 2013

2006 Domenico Clerico Pajana BaroloProducenten Domenico Clerico har under det senaste decenniet levererat ett antal högklassiga Baroloviner. Det tre mest kända barolo vinerna från producenten heter Per Cristina, Ciabot Mentin Ginestra och Pajana. Årgångarna mellan 2004-2008 har alla erhållit höga poäng av experterna. Jag har själv provat 2004 Per Cristina och 2007 Ciabot Mentin Ginestra och jag tycker båda håller riktigt hög klass. Nu är det alltså tid för årgång 2006 och den tredje stora barolon från Domenico Clerico, Pajana. Druvan är Nebbiolo och området Piemonte, Toscana i Italien. Alkoholhalt på 14,5%. Är väl ett vin som kan och skall lagras i tio år eller mer, dvs höjdpunkt från 2016 och framåt.

Underbar skarp, fruktig doft slår emot en när flaskan öppnas. Det doftar kraft och komplexitet om man kan säga så. Färgen är fortfarande mot det mörkröda hållet. Svaga antydningar till att övergå i brunröda tongångar.

Wow i munnen! Detta vin har ett djup och kraft som får en att tappa andan. Mogna frukter åker motorkross i hela gommen, lång och häftig eftersmak som bara sitter där. Den klassiska strävheten från nebbiolo druvan finns där. Men smaken är underbar och lång. Körsbär, svarta vinbär, tobak, lakrits, brända träflisor och lite grästoner. Ljuvlig koncentration och balans, läcker syrlighet. Jag gillar detta vin skarpt. Senare kommer det fram plommonkaraktär och daddlar.

Då jag köpte vinet på Systembolaget var det ett prissänkt vin med ett par hundralappar. Det känns nu som en god investering. Idag finns inte vinet kvar på SB men årgång 2007 finns fortfarande och ligger på samma nivåer rent poängmässigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar