fredag 15 februari 2013

2004 Fuligni Brunello di Montalcino Riserva
En italienare från Brunello di Montalcino, Toscana, fylld med sangiovese, alkoholhalt på 14,5%. Många ger denna Brunello högt betyg och det är mycket intressant att ge sig på en flaska.

Frukt av mörka bär slår emot en när flaskan öppnas. Dessutom den svåraste kork att dra ur flaskan. Satt som sten! Underbar mörkröd färg med antydan till brun bärnsten. Lika fascinerande är klarheten i glaset när man häller upp. Wow!

Som sagt doft av mörka bär liksom tobak, ek, våt skogsmark med kryddiga växter.

Första klunken ger värme, svart vinbär, sura körsbär, plommon, lite ek, mjuka, lena tanniner och kryddor. Härlig karaktär och mycket sexig balans. Hög syrlighet kittlar gott. Komplext med utstrålning! Roligt när första intrycket av en ny bekantskap sitter perfekt. En aning strävhet ger indikationer på att vinet fortfarande håller på att utvecklas. Om några år är det säkert ännu bättre. Den som lever får veta.

Samtidigt som jag sprider lovord omkring mig kring detta vin så går det inte att frångå att det i vissa situationer känns som ett riktigt gott sangiovese vin för klart mindre slantar. Det är trots allt 595 kr som skall upp för att köpa en flaska av detta vin.

Vinet finns inte längre på SB men en Fuligni Brunello di Montalcino 2007:a på SB lockar onekligen. Är det någon som provat denna?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar