onsdag 11 april 2012

2009 Santa Duc Gigondas Prestige des Hautes Garrigues


I aprilsläppet fanns Santa Duc's 2009 Gigondas Prestige des Hautes Garrigues med i sortimentet. Vi befinner oss därmed återigen i Rhônedalen. Vinet har en alkoholhalt på 16,5% vilket är högt. Detta märks dock inte när man dricker vinet. Alkoholhalten är väl inbakad i resten av innehållet och gommen stör inte alls. Det består av 80% grenache och 20% mourvedre. Detta är ett vin som fått goda recensioner med 96p från eRobertParker.com som extra intressant.

Färgen går åt det riktigt bläckmörka hållet med en härlig violett nyans.När flaskan öppnas möts man av en direkt och kraftfull doft av peppar, mörka bär, framförallt björnbär, bränt virke, sot och grillat kött. En koncentrerad och mörk doft.

Smaken fortsätter i samma tema med tydliga, peppriga inslag liksom mörka bär, sotigt, bränt och grillat. Det finns också fantastiska silkeslena tanniner i innehållet. Balansen, komplexiteten och koncentrationen i detta fullblod är oemotståndligt. För att ha en alkoholhalt på hela 16, 5% måste jag säga att det imponerar i hur väl alkoholhalten integrerar med övriga ingredienser. Hettan är inte alls störande, tvärtom, den är verkligen lockande. Vinet håller klass redan nu men kommer säkert att växa ytterligare med tiden. Bara för mig att bocka och buga för ett enastående vin till ett hyfsat, rimligt pris.

Det finns fortfarande många flaskor kvar på systembolaget till ett pris av 299 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar