tisdag 10 april 2012

2009 Delas Hermitage Domaine des Tourettes


Årgång 2009 av Delas Hermitage Domaine des Tourettes är ett verkligt intressant vin att testa. Vinet presenterades på Systembolaget i och med aprilsläppet 2012. Det är inget snack om att 2009 är ett lyckat år i norra Rhônedalen för många producenter i allmänhet och för Delas i synnerhet. Deras top of the line "Hermitage Les Bessards" och "Côte Rôtie La Landonne" har höjts till skyarna av kritikerkåren med bland annat 100p av Robert Parker till "Les Bessards". Men också detta vin har fått riktigt god kritik, bland annat 98p av samme person. Priset på 399 kr är ytterligare en anledning att titta närmare på detta vin. Det består för övrigt av 100% syrah som sig bör i Hermitage-distriktet i norra Rhônedalen.

Färgerna som finns i glaset är av det mörkare slaget, från mörkrött, violett till svart. Vinet är klart i utseendet. Det utstrålar en pondus och kraft bara i hur det visar upp sig.

En underbar tydligt, kraftfull och klar doft av bränt träkol, blodig köttbit, mörka frukter som svarta vinbär och björnbär, lakrits och kaffe. Doften utvecklas vidare under kvällen och mer charkuterivaror såsom bacon visar upp sig liksom blöt, mörk skogsjord.

Smaken är komplex med björnbär, blodig biff, lakrits, earl grey tea. Här finns underbara lena tanniner, en härligt, frisk syranivå och självsäker balans. Eftersmaken sitter i länge och det blir mer och mer en njutning ju längre in på kvällen man kommer. Läckert fylligt och lent men samtidigt ungt. Det behöver några år på rygg för att allt skall smälta samman till en toppupplevelse. Det går att känna potentialen, även för en amatör som mig.

Jag gillar det skarpt och får nu vänta några år innan nästa flaska. Vinet finns, när detta skrivs, fortfarande på Systembolaget och kostar 399 kr. Även 2009 Delas Hermitage Domaine des Tourettes Blanc fanns med i aprilsläppet. Är det någon som provat denna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar