måndag 30 april 2012

2008 Domaine Laguerre Altitude 540


Detta vin från 2008 och producenten Domaine Laguerre ingår i den 6 flaskor ekovinlåda som går under namnet "vinter 2012". Druvan är Cabernet Sauvignon, alkoholhalt 14,5%.

Jag har köpt ett antal ekovinlådor det senaste året och finner kvaliteten vara i riktigt hög klass. Producenterna kör med ekologisk odling, därav namnet på ekovinlådan. Alla ekovinlådorna kostar 960 kr och hittills tycker jag det klart är värt priset. Inte nog med att du får högklassigt vin du får också möjlighet att prova "lite av varje". Just denna ekovinlåda innehåller till exempel ett mousserande vin, ett sött vitt vin, och fyra olika typer av röda viner som presenteras som friskt, mustigt, kryddigt och elegant. Detta vin är det eleganta vinet i lådan.

Färgen är mörkröd till svart med en klar nyans. Underbart utseende. Doften slår emot en när man öppnar flaskan. Här finns en tydlig fruktig doft av mörka bär såsom svarta vinbär och björnbär. Men du finner också tobak, cigarr, utedass, skog och cederträ.

I munnen möts du av en len, varm, mustig, fruktig och pepprig smak. Riktigt inbjudande måste jag säga. Detta är verkligen ett elegant vin, som vinik själv uttrycker det, med lena tanniner som spelar tillsammans med läcker balans mellan syra, strävhet och fyllighet. Fruktigheten med svart vinbär och björnbär återkommer i smaken, liksom cederträ.

Ett utsökt vin till maten som man inte tröttnar på i första taget. Tvärtom, vinet växer under kvällen.

Ett vin och en ekovinlåda som jag kan rekommendera. Överhuvudtaget har jag funnit många goda producenter i dessa lådor. Här följer några av dem, Domaine Alain Chabanon, Domaine de la Pèpiére, Mas des Angrunelles, Domaine Rivarton, Domaine Lacroix-Vanel och Domaine Singla.

Lådorna finner du här på ekovinlådans egna hemsida och här direkt i systembolagets beställningssortiment.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar