tisdag 15 maj 2012

2006 Monsanto Il Poggio Chianti Classico Riserva


2006 Monsanto Il Poggio Chianti Classico Riserva var ett alltför ungt vin att dricka nu. Det visste jag redan. Men jag kunde inte hålla mig. Efter att ha provat lillebror Monsanto, 2007 Chianti Classico, ett antal gånger och gillat vad jag fick så kändes det rätt att även testa storebror Il Poggio. Där finns fortfarande flaskor kvar på Systembolaget när detta skrivs. Vinet kostar 399 kr.

Färgen är mörkröd med inslag av brunt. Vinet är klart och lysande . Doften är åt det bäriga hållet med körsbär som tydligaste inslag, en del menthol, läder och trä. Den håller igen redan här.

I munnen får vinet kämpa för att ge ifrån sig någon mer tydlig smak överhuvudtaget. Röda bär möter en först, framför allt körsbär och lingon. Därefter lite choklad och te. Efter flera timmar i syrerik miljö känns vinet fortfarande riktigt tillknäppt. Inte mycket händer.

I övrigt lite hetta i efterdyningarna, bra balans, torrt och strävt i munnen, ja mycket strävt. Tanniner som verkligen är som sandpapper. Lång eftersmak som fightas med strävheten i gommen.

Detta tar tid på sig att utvecklas och mogna. Inget snack om saken. Lovar dock gott för framtiden. Problemet är bara hur länge man ska vänta. Vinet hittar du här på Systembolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar