fredag 25 maj 2012

2007 E. Guigal Côte Rôtie Chateau d'AmpuisSå har jag kommit till ett stort ögonblick i mitt vinsmakande, min första Côte Rôtie från E. Guigal. Vi befinner oss i norra Rhônedalen hos en av de mest kända vinproducenterna i världen, nämligen Guigal. Detta vin placeras precis under de bästa och mest kända så kallade "La-La-La" vinerna från Guigal, La Mouline, La Landonne och La Turque. E. Guigal har bland annat blivit tilldelad flest 100 poängare för dessa viner av Robert Parker. Världsklass med andra ord. Denna flaska är inköpt på Systembolaget för mycket pengar år 2011. Vinet har en alkoholhalt på 13,5% och innehåller druvblandningen 93% syrah och 7% viognier. RPs poäng blev 93p för denna årgång, Stephen Tanzer gav det 92p.

Färgen är mörkröd till svart med en rödbrun sexig touch. Doft av örter, rök och brand samt frukt.I munnen bjuds man på ett vin med utsökt balans, mörka fruktiga bär, såsom svarta vinbär och björnbär, men inte alls så syltigt och bärfruktigt som många andra viner. Vidare dyker det upp lakrits, charkuteri, bränt trä, rökighet och örtighet. Vinet bär på en elegant komplexitet, fyllighet och värme. Dessutom en genuin eftersmak, något kort dock, men ljuvligt i munnen.

Ett smörgåsbord av dofter och smaker som mer eller mindre är oemotståndliga. Varje del bidrar med sitt och på en nivå som är svårslagen. Helheten resulterar i ett klassvin som jag uppskattar mycket. Extra kul också med ett dyrt vin som betalar sig. Något ung i smaken med kännbara tanniner som behöver lite tid att smälta samman men i övrigt inget att klaga på. Toppklass helt enkelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar