måndag 16 juli 2012

2004 Domenico Clerico Barolo Percristina


Som en blixt från en klar himmel, iallafall för mig, dök detta vin upp på Systembolaget. Jag har inte sett det tidigare på Systembolaget. Däremot har jag läst en hel del om det. Det är Domenico Clerico's Barolo Percristina från 2004. Vi är i Piemonte i Italien och druvan är nebbiolo. Detta vin får överlag höga betyg och kostar också därefter. Är det då så bra som "experterna" säger?

Färgen är lysande i nyanser av bärnsten, brons, mörkrött och svart. Det finns en klarhet och färgrikedom som jag sällan har sett i ett vin tidigare. Ljuvligt att bara titta på. Man sitter och vänder och vrider på glaset med ett litet leende på läpparna.

Doften är tydlig och går mot plommon, fikon och russin hållet. Här finns också bränt trä eller rostat ekfat men inget som stör alls. För en som mig som inte har någon vidare erfarenhet av att dricka lagrade viner så är detta precis det man vill uppleva före första klunken. Den där mognadskänslan i nebbiolo druvan som ger upphov till nya, djupare dofter och utseende. En klarhet och tydlighet som inger respekt. Du kan nästan se komplexiteten. Om jag hade sysslat med ädelstenar så hade detta vin symboliserat en exotisk och vacker dyrgrip som glänser och glittrar något mer än vanliga ädelstenar.

I munnen möts man av ett mycket friskt, hett och välbalanserat vin som innehåller smaker av plommon, russin, svarta vinbär samt coca-cola flaskgodis som man ofta köper i lösvikt. Där finns en underbar lång finish i upplevelsen. Vinet stärks ju mer man dricker av det under kvällen. Det är kraftfullt och komplext men samtidigt underbart silkeslent. Efterhand dyker det upp daddlar, fikon, torkade frukter och choklad. Vinet räddar den här svenska semesterdagen som annars har gått i deprimerande grått och vått.

Detta vin andas klass rakt igenom och ger mersmak. Tummen upp med andra ord till producenten Domenico Clerico som lyckats mycket bra med balanserad sammansättning av smaker, dofter, djup och längd. Precis som man vill ha det. Roligt också att Systembolaget lyckats komma över en laddning av detta eftertraktade vin.

Vinet finns fortfarande här på Systembolaget när detta skrivs.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar