måndag 16 juli 2012

2009 Mas de Boislauzon Cuvée du Quet


Så är vi i Frankrike, närmare bestämt i södra Rhône dalen i Chataeuneuf-du-Pape distriktet. Vinet är 2009 års årgång av Mas de Boislauzon, Cuvée du Quet. Ett mycket speciellt vin som fångar en del men som säkert också skrämmer iväg en del. Vinet består av 80% grenache och 20% mourvedre. Generellt brukar det presenteras höga betyg till detta vin. Robert Parker ger till exempel denna årgång 96p. Men jag vet också att det är ett speciellt vin. Frågan är således hur speciellt det är?

Ja, vinet är verkligen speciellt och det liknar inget annat Chateaunef-du-Pape vin som jag druckit tidigare. Färgen är mörkröd, violett mot svart. Doft och smak går mot lakrits, 70% mörk choklad, kryddor, örter med inslag av frukt och bär såsom skogsbär, plommon, fikon och dadlar. Det ger ifrån sig en hel del hetta och en lång skön eftersmak.

Detta är ett vin som breddar och fördjupar ens smakupplevelse och som tar en till nya nivåer. Vissa viner kräver lite mer av din uppmärksamhet, din tid och ditt fokus. Detta är ett sådant vin. Det skall bli intressant att följa detta vin under de närmaste åren och känna hur man efterhand utvecklar upplevelsen av det och dess speciella smak.

Kan någon ge ett bra tips på vad man kan äta till detta vin?

Vinet finns här på Systembolaget och kostar 479 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar