fredag 4 januari 2013

2008 Domaine Pierre Usseglio & Fils Chateauneuf-du-Pape


Detta är ett vin som jag druckit ett antal gånger de senaste två åren och som alltid har infriat alla förväntningar på ett bra Chateauneuf-du-Pape vin. Detta är för övrigt ett av få Chateauneuf-du-Pape viner,  årgång 2008, som får godkänt. Domaine Pierre Usseglio & Fils Chateauneuf-du-Pape 2008. En 90:poängare av Robert Parker när det begav sig. Kostnad kring 300 kr på SB. Består av 80% grenache och 20% av en blandning av syrah, mourvedre och cinsault.

Mörkrött med doft av lakrits, blandade bär som körsbär, hallon och björnbär. Lite sotigt och skitigt i doften också.

Man slås av den balans och lenhet som vinet ger i munnen. Bra koncentration med hallon och körsbär samt lakrits på tungan liksom en behaglig värme. Syrah druvan ger ifrån sig en aning pepparkaraktär. Ett ypperligt vin som jag med glädje har druckit till lite kraftfullare maträtter som ryggbiff eller entrecote. Detta var sista flaskan så jag hoppas att nya friska viner från Usseglio blir presenterade under 2013 i Sverige.

Jag drack för inte så länge sedan Janasse Chaupin 2010 och måste säga att dom påminner om varandra. Chaupin är mer kraftfull och komplex förstås men ändå liknande i karaktär. Båda innehåller stor mängd grenache som säkert ger den där bäriga karaktären med inslag av röda bär som jordgubb och hallon och röda körsbär.

Helt enkelt ett mycket bra hantverk av producenten som nu står högt på min inköpslista över framtida viner från Rhônedalen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar