onsdag 2 januari 2013

2010 Domaine de la Janasse Cuvee ChaupinSå har det nya året startat och vilken start sedan! Årgång 2010 i Chateauneuf-du-Pape distriktet i södra Rhônedalen var väldigt lyckad. Många producenter har fått höga betyg för sina gärningar. En av dessa är som vanligt Domaine de la Janasse. Under mina två år som vindrickare har jag läst mycket om Domaine de la Janasse och även provat ett antal billigare alternativ med stor framgång. Därför var det naturligt att nu försöka komma över någon av de röda, attraktiva CdP vinerna, framför allt Vieilles Vignes eller Chaupin. Det blev till slut ett antal Cuvee Chaupin. Vinet är gjort av 100% Grenache.

Det är ett mörkrött färgat vin, åt det svarta håller.  Nyansen är klar och elegant. Doften är sagolik och rejäl med inslag av mjuka bär såsom jordgubb, hallon men också körsbär. Där finns vidare en påtaglig  lakrits karaktär. Doften är intensiv och praktfull.

När man sedan får smaka på vinet blir man glad att man köpt ett antal flaskor. Den bäriga intensiva karaktären fortsätter. Jordgubb- och hallonaromen är framträdande, körsbären kommer efterhand. Det är välbalanserat trots sin ungdom, lent och ljuvlig i munnen men ändå kraftfullt och koncentrerat. Lakrits är en central ingrediens. Inte för mycket, inte för lite. Helt enkelt ett jäkligt gott vin.

Låt det nya året fortsätta på samma vis med högkvalitativa CdP:er som även blir tillgängliga på SB.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar