fredag 30 mars 2012

2010 A.Christmann IDIG Grosses Gewächs


Weingut A. Christmann's viner från årgång 2010 har blivit lovordade på många håll, inte minst i Tyskland. Själv har jag tidigare provat 2010 Königsbacher Ölberg som jag uppskattade mycket och dessutom köpte fler flaskor av. Nu är det alltså dax att ta ett steg uppåt i hierarkin till en GG. Vinet har en alkoholhalt på 13, 5% som är högt för vita viner i Tyskland. Alkoholhalten känns dock inte på något sätt besvärande. Weingut A. Christmann håller för övrigt till i distriktet Pfalz i Tyskland.

IDIG:en är gul i färgen, rent av åt det mörkgula hållet faktiskt. Innehåller i glaset skiner klart och tydligt. Att dofta på riesling viner från Tyskland är nästan alltid en njutning. Doften är ofta direkt och inbjudande. Det gäller i allra högsta grad även IDIG. Här dyker det upp citrus, gula äpplen, mineraler i mängder, krossad sten och gula blommor.

Tyskland är mästare på att göra klockrena viner i doft och smak, till ett rimligt pris. Jag har svårt att förstå varför en så stor del av exporten av vita viner går till just Sverige. Vinerna är så tilltalande och goda från dag ett. Varför är det inte fler i världen som känner detta? Man skall väl inte klaga för då stiger väl priset till skyarna, som med Bordeauxviner idag. Ett fransk vitt vin skall oftast ligga några år på rygg innan ektoner försvinner och allt smälter samman. Här däremot behövs väldigt kort lagringstid/luftning för att du skall kliva in i rummet med följande namnskylt på dörren"Absolut och direkt njutning". Här finner vi smak av citrus, lime, äpple, läckra mineraler. Dessa mineraler är ett återkommande inslag i det tyska vita riesling vinerna.

Vinet är väldigt ungt och detta känns i en något hög andel syra i dagsläget, ibland på gränsen till beska. Men det finns trots allt en balans i vinet som lovar gott inför framtiden. Viner håller hög klass redan idag men kommer att bli ännu bättre framöver.

Det finns flaskor kvar på Systembolaget och det kostar 369 kr på SB-BS. Är där någon som har provat 2010 A. Christmann Gimmeldinger Biengarten Riesling Trocken?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar