söndag 4 mars 2012

2007 PJA Gigondas Pierre Aiguille


Paul Jaboulet Aîné Gigondas Pierre Aiguille 2007, så är namnet på detta vin. Alkoholhalt på 14,5 %. Paul Jaboulet Aîné är en av de riktigt stora producenterna i Rhônedalen. Mest känd för deras Hermitage La Chapelle. Jag har läst mig till att under en tioårsperiod, efter Gérard Jaboulets död 1997, var det tyngre för producenten. Detta skall dock ha ändrats med de senaste årgångarna där kvaliteten återkommit. Jag har dock ingen egen erfarenhet av tidigare årgångar.

Färgen går mot det rubinröda hållet och det är klart och rent. Doften är något återhållsam i början men påminner om charkuteri, läder, mörka bär, peppar och lakrits.Smaken är fruktig i sin karaktär men inslag av körsbär och svarta vinbär. Vidare så återupplevs doften av lakrits och peppar i smaken. Medelfylligt, medelkryddigt och medellång eftersmak. Mycket medel med andra ord. Bra balans och len karaktär. Det är ett fint "husets vin". Det är gott, inget snack om saken, men samtidigt stilla och lungt. Jag saknar den där känslan av att något härligt händer i kroppen när man dricker det. Medelbetyg med plus i kanten.


Årgång 2008 (art. nr. 70044) finns i systembolagets beställningssortiment med ett pris på 169 kr. Du finner det här SB-BS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar