lördag 17 mars 2012

2010 E.Guigal Condrieu La Doriane

Ett torrt vitt vin skapat på druvan Viognier. Producenten är värlsdsberömd, E. Guigal. Distriktet är Condrieu i norra Rhônedalen. Alkoholhalt på 14,5%. Vinet fanns med på marssläppet men är nu slut på SB.

Ett vackert, klart vin i guld färg med platina i botten och ljusbrun färg i toppen. Den första doftattacken påminner om gamla hederliga Pommac samt apelsin, aprikos och våt sten. Finner också en blommighet och några stänk av flytande honung.


Riktigt silkeslent när man får in det i munnen. Ett vin med en härlig struktur. Lite ekfat och Pommac även här, smak av inlagda klementinklyftor och apelsinlikör. Vinet är frisk men också kraftfullt i eftersmaken. Alkoholhalt på 14,5% ger naturligtvis vinet en kraft i slutet, men inte besvärande på något sätt. Ett vin med en mycket bra balans.
Under de senaste månaderna har jag nästan uteslutande druckit Riesling när jag druckit vitt vin. Detta är ett mera maskulint vin än Riesling, högre andel syra, mindre andel sötma, högre andel alkohol, Jag har ett antal flaskor till och det skall bli roligt att följa vinet utveckling under de närmaste åren. Vad händer med ekfat, pommac, apelsiner och lena tanniner samt kraften?
Några 98p är det dock inte i dag som eRobertParker.com ger E.Guigal. Men nu är jag också helt inkörd på söta riesling viner. Men där finns förhoppningsvis en potential att öka på poängen efterhand.
Helhetsintrycket är helt klart positivt. Vinet skall hålla för lagring de närmaste 10 åren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar