fredag 30 mars 2012

2010 Noon Reserve Shiraz


Så åker vi till andra sidan jordklotet och besöker Australien. Vinet som köpts på Systembolaget heter 2010 Noon Reserve Shiraz och kommer från producenten Noon. Platsen är  Langhorne Creek, South Australia. Vinet är ett av tre viner från Noon som kostar 449 kronor på SB. De andra två är 2010 Noon Eclipse och 2010 Noon Reserve Cabernet. Alkoholhalten är på 15%. Vinet fick i februari 2012 97+ poäng av Lisa Perrotti-Brown på eRobertParker.com.

Ett Shirazvin från Australien kräver i de flesta fall lagring i ett flertal år. Vinet är med andra ord ett väldigt ungt vin att dricka redan nu.

Färgen är mörkröd/svart/violett. Det är klart, fylligt och mustigt i sin karaktär.

Med doften kommer en fantastisk arom av mörk frukt såsom björnbär, skogsbär. Lika tydlig är doften av rökeri, läder, peppar och våt jord. Bara doften får en att må bra. Reservan är ljuvligt att bara sniffa på, om och om igen. Det känns kraftfullt och med ett djup som är imponerande. En helt klart lovande och inbjudande introduktion till detta vin som jag aldrig tidigare provat.

Munnen fylls av en mycket tydlig shiraz klang med mörka bär, lakrits, peppar och läder. Men i detta vin finns det mer. Där är en kraft men samtidigt balans som ger en extra dimension när man dricker det. Tanninerna är förvånansvärt med på noterna, liksom de kittlande syrorna, vilket gör vinet mindre sötfruktigt och mer maskulint. Några 15% procent alkohol känner man inte av. Tvärtom så är det ett fylligt vin som följs av en lagom hetta. Lite strävhet återfinns i vinets karaktär idag.

Vinet är ungt, inget snack om saken men också sådär härligt gott att bara dricka. Sammansättningen lovar mer för framtiden. Nu hamnar resterande flaskor i lagringsläge i några år(om jag kan hålla mig) men det skall bli intressant att följa vinet därefter. Är det någon som provat någon av dessa tre 449 kr viner från Noon?

Vinet finns fortfarande att köpa på SB-BS. Noon Eclipse är också köpbart medan Noon Reserve Cabernet är tillfälligt slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar