fredag 2 mars 2012

2009 Dönnhoff Niederhäuser Hermannshöhle Spätlese


Oj, oj, oj vilket vin! Detta tyska vin, Dönnhoff Niederhäuser Hermannshöhle Riesling Spätlese 2009 från distriktet Nahe, är ett riktigt klassvin. Färgen är ljusgul eller uttryckt på ett annat vis, färg av vitguld med inslag av silver och en tesked grön lime. Innehållet är klart och helt fritt från bubblor. Doft av havsbris, strand, sten, frukt såsom persika, lime, päron och gröna äpplen.I munnen möts man av ett mycket välbalanserat och fantastiskt friskt vin. Det har en perfekt nivå av fruktsyra som också ger den där underbara krispigheten. Mineralrikt och fruktigt med inslag av persika, melon, lime, citrus och päron. Vidare är det en spätlese med härligt lena tanniner som dansar i munnen. Hav och blöt sten återkommer igen i smaken plus en gnutta petroleum som inte stör alls. Exemplariskt på alla sätt och vis.

Av de rieslingviner jag druckit upplever jag detta som det bäst balanserade, framför allt mellan sötma och fruktsyra. Ett riktigt hantverk. När man ställt ner glaset är det som att vinet tittar upp på en och säger "Skall du inte smaka lite till?" Oemotståndligt och väldigt rekommenderat. Alkoholhalten är 8,5%.
En spätlese av denna kaliber kräver normalt några års lagring men jag upplever detta vin som klart drickbart redan nu. Vinet kan dock, om man klarar av det, lagras många år framöver. Finns fortfarande på SB till ett pris av 379 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar